Vrei un desert simplu de facut, doar cu ce ai deja prin bucatarie? Opteaza pentru o reteta de gogosi pufoase. Ai nevoie de doar cateva ingrediente, insa rezultatul va fi extrem de… gustos.
Reteta gogosi pufoase, simple sau cu dulceata
Ingrediente gogosi
Fie ca vrei sa pregatesti gogosi simplue, cu dulceata, cu ciocolata sau americane, ai nevoie de aceleasi ingrediente pentru aluat. Si sunt doar cateva. De altfel, aluatul de gogosi e similar cu aluatul de pizza, insa contine mai multa drojdie, dar si zahar tos si vanilat.
Acest aluat e perfect pentru zilele de post. Daca nu le umpli cu nimic, vei obtine gogosi de post foarte gustoase si satioase.
- 250 g faina alba
- 15 g drojdie poaspata
- un varf de cutit de sare
- un praf de zahar vanilat
- o lingura de zahar
- cca 150 ml de apa
Cum pregatim reteta de gogosi pufoase
Drojdia se dilueaza in apa, astfel incat sa se formeze o maia omogena. Faina se pune intr-un recipient potrivit de mare, in care se va si framanta. Se adauga maiaua, sarea, zaharul simplu si cel vanilat si amesteca bine. Apoi, se framanta pentru 5-10 minute, pana cand aluatul se desprinde atat de mana, cat si de fundul recipientului in care se framanta.
Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic si sa nu mai fie lipicios.
Cand e gata framantat si am obtinut consistenta dorita, aluatul se lasa la dospit pentru minim jumatate de ora sau pana cand isi dubleaza macar volumul. Pentru asta, recipientul in care se afla aluatul trebuie acoperit cu un prosop uscat si curat. Pentru a creste mai repede, il vom tine intr-o incapere mai calduroasa.
Gogosi simple (gogosi de post)
Daca facem gogosi simple, din aluat se intinde o foaie de cca 0,5-1 cm si se taie in forme rotunde cu ajutorul gurii unui pahar. Ca sa se intinda mai bine foaia, putem sa o ungem cu putin ulei. La fel si sucitorul sau paharul folosit pentru intinderea foii. Eu prefer un pahar de sticla, pentru ca se spala mai usor dupa folosire. Insa poti folosi la fel de bine si un sucitor de plastic sau de lemn.
Gogosi cu dulceata
Pentru gogosile umplute cu dulceata vom intinde o foaie mult mai subtire. Apoi o taiem in patrate de cca 7 cm, la mijlocul fiecarui patrat punem o lingurita de dulceata, apoi indoim patratele in doua si lipim bine marginile, pentru ca dulceata sa nu se scurga.
Gogosi cu ciocolata
Daca optezi pentru gogosi cu ciocolata, procedezi intocmai ca in cazul gogosilor cu dulceata.
Gogosi cu branza dulce
Poti alege si gogosi cu branza. In acest caz, amesteci branza de vaci cu zahar si galbenus de ou intr-un vas si folosesti aceasta compozitie pentru ca umple gogosile.
Pe langa aceasta varianta de gogosi cu branza dulce, poti lua in calcul si papanasii. Vezi reteta aici.
Gogosi americane
Pentru gogosile americane vom folosi gogosi simple, taiate rotund, doar ca vom mai taia un cerc chiar in mijloc, astfel incat mijlocul sa ramana gol. Puteti folosi un pahar cu gura si mai mica (asa cum sunt paharelele pentru tarie), un capac, o forma speciala (daca aveti) sau o ustensita de scos cotorul merelor.
Cum prajim gogosile
Pentru prajit avem nevoie de minim jumatate de litru de ulei, pe care il vom incinge in prealabil intr-o oala. Cand uleiul e incins, adaugam cateva gogosi si le prajim pe ambele parti.
E important sa nu adaugam prea multe, pentru ca gogosile sa aiba loc sa se prajeasca bine.
Cand sunt gata, gogosile se scot intr-o strecuratoare, pentru a se scurge uleiul si apoi pot fi depozitate pe o tava pe care am asezat prosoape de hartie. Daca uleiul nu s-a scurt suficient in strecutaror, prosoapele de hartie vor mai lua din surplusul de ulei.