Home Tocanita – Cum o gatim: retete, ingrediente, preparare

Tocanita – Cum o gatim: retete, ingrediente, preparare

Tocanita cu legume sau carne

Tocanita e o mancare traditionala, nelipsita din bucataria romaneasca. Daca nu ai gatit inca o astfel de reteta, cu siguranta ai mancat macar o varianta a acesteia. Sunt extrem de multe retete de tocanita: tocanita de cartofi, de ciuperci, de vita, de pui etc, asa ca mai jos vei gasi informatii utile despre cele mai cunoscute variante ale acestui fel de mancare, ingrediente si modul de preparare.

Tocanita – Care sunt ingredientele esentiale

Tocanita cu legume sau carne
Tocanita cu legume sau carne

Ingrediente comune pentru toate variantele

Orice tocanita are in compozitie cateva ingrediente: ceapa, morcov, ardei rosu (kapia), ulei, apa, frunze de patrunjel. Insa folosirea lor difera in functie de gusturi, de bucatar si de tipul retetei.

Pe langa cele de mai sus, se pot folosi pastarnac sau radacina de patrunjel.
De asemenea, putem adauga si cativa catei de usturoi sau putem inlocui frunzele de patrunjel cu marar.

Ingredientul principal pentru tocanita

Poate ai vazut ca exista o multime de variante ale acestei retete. Numele difera, de fapt, in fuctie de ingredietul principal. Tocanita de cartofi contine cartof, tocanita de ciuperci contine ciupercute, cea de pui va contine obligatoriu carne de pui, cea de vita contine carne de vita si asa mai departe.

Cele mai cunoscute sunt: tocanita de cartofi (cartofi scazuti, mancare de cartofi), tocanita de ciuperci (ciuperci scazute), tocanita de pui, tocanita de porc, tocanita de miel, tocanita de mazare (mancare de mazare, mazare scazuta), tocanita de vitel (tocanita de vita), tocanita de ceapa, de ardei, de vinete sau naut, tocanita de ied, tocanita de pastai (pastai scazute, mancare de fasole verde), tocanita de carne, tocanita de post, tocanita de conopida (conopida scazuta, mancare de conopida), mancare de praz, mancare de linte.

Cum pregatim zarzavatul pentru aceasta mancare traditionala

Morcov, ardei, ceapa
Morcov, ardei, ceapa

Ceapa si morcovul se curata de coaja si se spala bine impreuna cu ardeiul. Apoi, legumele se taie marunt, in cubulete foarte mici. Morcovul si albitura (daca se foloseste albitura: pastarnac, radacina de patrunjel) se pot taia marunt sau se pot da pe razatoare.

Ceapa se caleste in ulei pentru cca 30 de secunde, amestecand continuu, sa nu se arda. Se adauga morcovul si ardeiul kapia si se calesc impreuna cu ceapa pentru alte 30 de secunde. Acum se adauga si pastarnacul si radacina de patrunjel, daca se folosesc. De asemenea, usturoiul se poate adauga tot acum (taiat marunt) sau la final, inainte de pasta de rosii.

Cand zarzavatul e calit, adaugam ingredientul principal. La final, adaugam paste de rosii, lasam sa mai dea un clocot si apoi adaugam si verdeata (patrunjel sau marar).

Retete de tocanite

Tocanita de cartofi (cartofi scazuti, mancare de cartofi)

Poate cea mai cunoscuta si gatita tocanita e cea de cartofi. Asta si pentru ca, la tara, cartoful e extrem de intalnit si cultivat. In plus, cartoful e una dintre cele mai ieftine, gustoase si satioase legume. Prin urmare, nu trebuie sa ne miram ca e atat de intanit in bucataria romaneasca.

Tocanita de ciuperci (ciuperci scazute)

Ciupercile sunt, de asemenea, extrem de folosite in mancarea romaneasca. Bogate in proteine, cu un gust foarte bun, dar si satioase, ciupercile pot sa inlocuiasca cu succes carnea in dietele vegane sau vegetariene si in post.

In aceasta reteta, ciupercile se curata si se spala, se taie feliute si se fierb alaturi de zarzavat. Urmareste pasii retetei cu cartofi si doar inlocuieste cartofii cu ciupercutele. Reteta ar trebui sa iasa la fel de gustoasa. La ciuperci, insa, poti adauga si niste usturoi si apoi sa consumi reteta impreuna cu mamaliga. Vei vedea ca e o combinatie foarte buna.

In plus, mancarea va fi gata repede, pentru ca ciupercile nu necesita un timp prea lung de gatire si fierb mai repede decat cartofii.

De asemenea, la orice varianta poti adauga masline in momentul servirii. Vor da un gust deosebit, dar si un aspect extrem de placut farfuriei.

Tocanita de pui, porc sau vitel (vita)

Puiul si porcul sunt printre cele mai consumate carnuri, asa ca nu e de mirare ca au retete care sa le poarte numele. Foarta gustoasa e si varianta cu vita, insa aici trebuie sa te asiguri ca alegi o carne care fierbe foarte repede sau sa iei in calcul un timp lung de gatire.

Tocanita de vita cu cartofi la cuptor
Tocanita de vita cu cartofi la cuptor

Aceasta reteta se pregateste la fel ca celelalte. Zarzavatul se pregateste ca mai sus, iar cand acesta e calit se adauga carnea spalata si taiata cubulete mici, sare, apa cat sa acopere ingredientele si se lasa la fiert. Cand toate ingredientele sunt fierte (inclusiv carnea), se adauga pasta de rosii (optional) si se mai lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga verdeata maruntita si mancarea e gata.

Nu uita sa lasi putina verdeata pentru a pune si peste mancarea din farfurie.

Vezi reteta cu carne de vita.

Tocanita de miel

Folosita in principal de Paste, mielul beneficiaza de o reteta proprie de tocanita. Insa difera doar numele, pentru ca reteta e asemanatoare cu celelalte. Totusi, trebuie sa stii ca mancarea cu carne de miel se poate consuma doar foarte calda. Cand se raceste, mancarea se sleieste, adica grasimea isi schimba consistenta si devine deranjanta, cu o textura neplacuta.

In plus, aceasta reteta e mai grasa decat cea cu pui sau legume, asa ca e bine sa o consumi cu moderatie. Insa pentru Paste e varianta cea mai buna, alaturi de friptura sau ciorba de miel.

Reteta de tocanita de miel sau cea de carne se prepara la fel ca cea cu pui, porc sau miel, doar ca va fi alta carne.

Tocanita de vita
Tocanita de vita

Varianta care are ca ingredient principal carnea merge foarte bine in combinatie cu cartofi la cuptor, mamaliga, piure sau paste. Asa ca poti diversifica si garnitura, nu doar reteta principala.

Tocanita de mazare (mancare de mazare, mazare scazuta)

Reteta cu mazare se prepara foarte repede, mai ales daca optezi pentru mazare la borcan sau conserva. In general, acest tip de mazare e gata gatit si nu mai are nevoie de prea mult timp pentru fierbere. Tocmai de aceea e recomandata daca vrei o mancare rapida si simpla.

Mazare scazuta - mancare de post2
Mazare scazuta – mancare de post

Pentru aceasta reteta merge foarte bine si mararul. Asa ca, daca iti place, poti adauga alaturi de patrunjel sau poti sa il inlocuiesti.

Reteta o gasesti aici.

Tocanita de post

Aceasta reteta nu contine carne, ci va avea ca ingredient principal o leguma. Fie ca e vorba despre cartofi, ciuperci, mazare, pastai (fasole verde), linte, vinete, ardei sau conopida, reteta va fi aceeasi, doar ingredientul principal va fi diferit.

Legume
Legume

Reteta de post e la fel de gustoasa si satioasa precum cea care contine carne, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca, fara carne, nu va avea gust. De altfel, poti pregati o reteta fara carne si daca nu urmezi un regin vegetarian si nu tii post. Carnea o poti adauga langa, ca alt fel de mancare. La reteta cu legume e potrivita friptura, carnea la cuptor, dar si carnea sub forma de snitel.

Daca testezi retetele noastre, nu uita sa ne spui daca ti-au placut si pe care o preferi. Ne poti lasa un comentariu la oricare dintre retetele noastre, pe pagina de facebook sau la retetele de pe youtube.

Pofta buna!

Comments are closed.