Home Pizza Reteta aluat pizza – cum faci blatul de pizza

Reteta aluat pizza – cum faci blatul de pizza

0
0
retete de prajituri simple

Te-ai saturat sa faci pizza acasa folosind blat din comert sau felii de paine? Ai dreptate sa iti doresti un aluat pizza de casa. De altfel, blatul de pizza facut in casa e mai usor de folosit decat feliile de paine (blatul e compact si nu te vei trezi ca bucatile din pizza aluneca, asa cum se poate intampla cand folosesti felii de paine), dar poate fi si mai sanatos decat cel din comert. Astazi iti prezentam o reteta de aluat pizza de casa, pe care sa o folosesti si tu oricand ai nevoie.

Vezi si reteta VIDEO la finalul acestui articol.

Iata cum sa poti prepari si tu un aluat de pizza in casa.

Reteta aluat pentru blat de pizza
Reteta aluat pentru blat de pizza

Reteta aluat pizza – cum pregatesti blatul de pizza

Vrei sa pregatesti o pizza de casa ca la carte? Atunci opteaza pentru un blat de pizza pregatit in propria bucatarie. Nu e greu sa il pregatesti aluat de pizza, asa ca nu ai de ce sa eziti.

Ingrediente reteta aluat pizza

Exista mai multe retete pentru aluatul de pizza, insa cele de baza si pe care le vom folosi aici sunt:

  • faina – cca 300 g
  • apa – cca 75-90 ml
  • drojdie proaspata – 8-10 g
  • sare – un varf de cutit
Ingrediente reteta aluat pizza
Ingrediente reteta aluat pizza

Despre reteta blat pizza

Ingredientele de mai sus ajung pentru 2 tavi de pizza.

In alte retete mai pot exista si ingrediente precum ulei (de masline sau de alt tip), gris, zahar, lapte, dar si diverse ierburi, asa cum sunt: busuioc, oregano, chimen, coriandru si altele.

Am incercat si alte aluaturi de pizza, in care am folosit si ierburi aromate, insa recunosc faptul ca nu prea mi-au placut, asa ca am renuntat la ele. De zahar nu e nevoie, pentru ca macar aici sa nu folosim, daca nu e cazul. Zaharul e potrivit in dulciuri si prefer sa ramana acolo, nu sa il introduc si in alte mancaruri.

Pizza reteta blat

Iata cum preparat blatul de pizza, cu ingredientele mentionate mai sus:

Faina se amesteca cu sarea, apoi se adauga drojdia care, in prealabil, a fost amestecata cu apa calduta, ca sa se dizolve. Se framanta bine tot aluatul timp de 7-8 minute (regula e 15, insa poti obtine un aluat bun si cu mai putin timp de framantat) sau pana cand faina e incorporata si ai obtinut un aluat moale, elastic si usor de modelat.

Atunci cand e gata aluatul, acesta se si desprinde atat de maini, cat si de vasul in care framanti.

Cand e gata, imparte-l in doua parti egale si formeaza din ele cate o bila. Apoi, acopera vasul cu un prosop curat si lasa aluatul la caldura. Asta nu inseamna ca il pui in imediata apropiere a unei surse de foc, ci e nevoie doar sa fie intr-o zona mai calda. Caldura va stimula cresterea aluatului pentru pizza.

Lasa-l minim 30 de minute sau pana cand vezi ca si-a dublat cel putin volumul.

Cum intindem aluatul de pizza

Dupa ce a stat la caldura si a crescut, putem lucra fiecare bila de aluat. Luam prima bila si intindem o foaie de marimea tavii in care o vom coace. Poti sa o intinzi direct in tava, cu ajutorul unul pahar fara toarta, pudrat cu faina alba.

O alta modalitate de a lucra aluatul e sa il intinzi cu mana, fiind atent sa nu il rupi. Insa nu e la fel de usor precum intinderea cu un sucitor sau cu paharul.

Apoi, aseaza foaia in tava tapetata cu hartie de copt si mai las-o sa se odihneasca cca 10 minute.

Reteta aluat pizza - blat de pizza - subtire
Reteta aluat pizza – blat de pizza – subtire

La cate grade se coace pizza la cuptor

Multi spun ca e suficient sa coci pizza la temperatura maxima a cuptorului, pentru cca 7-8 minute. Insa asta depinde mult de cuptor, pozitia tavii in cuptor (cat de sus sau de jos o pozitionezi), de tava si de compozitie.

Aluatul propus de noi l-am dat la cuptor (la maxim) pentru 10 minute (cat mai sus in cuptor) si apoi l-am mai lasat 5 minute la foc minim. Cel mai bine ar fi sa lasi la foc maxim 7 minute si apoi sa il verifici sa vezi daca e gata sau daca mai are nevoie de coacere. De asemenea, ridica tava cat de mult poti in cuptor, ca sa nu se arda.

Blat pizza de post

De asemenea, blatul fara lapte poate fi utilizat si pentru pizza de post sau vegana. Si, daca nu e necesar, de ce sa il folosim?

Asa ca, daca vrei o pizza de post, acest blat de pizza e potrivit si pentru tine.

Blat pizza subtire

Cred ca aluatul pentru pizza trebuie sa fie subtire. Nu putini sunt cei care se lauda cu un aluat crescut bine si un blat pizza inalt, insa mie mi se pare potrivit cel subtire pentru pizza. Pentru alte retete de patiserie, sigur ca e nevoie ca aluatul sa creasca frumos, insa nu aici.

Asa ca eu intotdeauna optez pentru un aluat pizza subtire, fie ca il pregatesc, fie atunci cand comand pizza.

Aluat pizza - blat pizza subtire inainte si dupa coacere
Aluat pizza – blat pizza subtire inainte si dupa coacere

Reteta blat pizza pufos

Sa nu te gandesti ca un blat subtire inseamna neaparat un blat tare sau neplacut la gust. Din contra, daca e bine pregatit, vei obtine un blat de pizza pufos si moale, chiar daca e subtire.

Pana la urma, la pizza blatul e folosit pentru a sustine ingredientele de deasupra si nu e „piesa pricipala”, chiar daca influenteaza gustul si aspectul acestui preparat.

Pizza blat pufos

Asadar, atunci cand vrei o reteta pizza blat pufos, nu evita neaparat blatul subtire, pentru ca si acesta poate fi un blat pufos de pizza. Totusi, daca tu preferi un blat mai gros, pur si simplu intinzi o foaie mai groasa.

Blat pizza pufos, moale

Atunci cand pregatesti aluatul pentru pizza, asigura-te ca respecti proportiile, pentru a obtine un aluat pufos si moale. Daca pui prea multa faina, blatul poate deveni mai vartos, mai tare si mai putin pufos. Prin urmare, nu uita ca si cantitatea de faina folosita influenteaza consistenta aluatului.

Care e cel mai bun blat de pizza

Cel mai bun blat de pizza e cel care iti place tie, desigur. Gusturile nu se discuta, asa ca opteaza pentru ceea ce iti place. Testeaza blat cu faina alba, cu gris, cu ierburi, blat mai subtire, mai gros, pufos sau moale si apoi decide-te care e varianta pe care o preferi.

De ce sa alegi pizza de casa

Pizza de casa - reteta aluat pizza
Pizza de casa – reteta aluat pizza

Cel mai important argument este ca aluatul de pizza facut in casa nu contine atatia aditivi. In plus, e proaspat si orice produs proaspat e mai bun.

Iti alegi singur ingredietele. Daca nu iti place un ingredient, il poti inlocui cu orice iti place. De cate ori nu ti s-a intamplat sa vrei sa comanzi o pizza, dar sa iti dai seama ca aceasta contine ingrediente care nu iti plac? Fa-ti pizza acasa si va fi pe gustul tau oricand.

Nu in ultimul rand, pizza de casa e o pizza ieftina. Vei vedea ca pretul la care ajungi daca alegi sa prepari acasa pizza va fi mult sub cel de cumparat.

Acum ca te-ai decis sa alegi un aluat pregatit chiar de tine, vezi si reteta pizza de casa.

Vezi si reteta VIDEO

Pofta buna!

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Pizza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum să pregătești vinul fiert perfect: Poveste, tradiții și rețeta perfectă (P)

Puține lucruri evocă atmosfera sărbătorilor de iarnă mai bine decât un pahar de vin fiert,…