Daca ai trait cu impresia ca e grei sa faci cozonaci si doar mama sau bunica ta au maiestrie in a pregati acest desert traditional, sa stii ca e chiar simplu sa ii pregatesti. Mai jos vei gasi retete pentru cozonaci de casa in mai multe variante: cu nuca, mac, mar, ciocolata. Tot ce trebuie sa faci e sa iti faci putin timp si sa testezi retetele de cozonaci care crezi sunt pe gustul tau.
Retete cozonaci de casa
Cozonac cu nuca, rahat, mar sau mac? Alegerea depinde de preferintele fiecaruia, dar si de ingredientele pe care le ai la dispozitie cand pofta de dulce iti da tarcoale.

Daca aluatul e acelasi pentru fiecare tip de cozonac, umplutura poate sa difere foarte mult si in mai multe moduri. De exemplu, umplutura de mar nu necesita zahar, asa ca un cozonac cu mar va fi mai usor decat unul cu rahat, de exemplu. In plus, va contine mai multe ingrediente naturale.
Aluat de cozonac – reteta
Aluatul de cozonac poate fi folosit in mai multe retete. Fie ca e vorba de pasca cu branza, cornuri cu gem sau cu mar sau chiar si in gogosi, aluatul pentru cozonac e la fel de potrivit.
Compozitia pentru aluat de cozonac contine: faina alba (500 g), zahar (cca 125 g), un plic de zahar vanilat sau o esenta de vanilie, un ou intreg, cca 200 ml lapte, 50-60 ml ulei, 25 g drojdie proaspata.
Drojdia se dizolva in lapte, impreuna cu o lingura de faina si una de zahar. Apoi, se adauga restul de lapte, zaharul ramas (tos si valilat), esenta de vanilie, uleiul si se toarna peste faina. Se adauga oul si se mesteca bine, apoi se framanta totul pana se obtine un aluat moale si elastic.
Daca e prea moale, se mai poate adauga putina faina. De asemenea, daca aluatul e prea lipicios si e greu de framantat, unge-ti mainile cu putin ulei. Acopera apoi vasul cu un prosop curat si uscat si lasa la dospit pentru minim 30 de minute, la loc caldut.
Reteta cozonac cu nuca
Poate cel mai intalnit cozonac e cel cu nuca. Mai ales la tara, unde nucii sunt destul de des intalniti in curtile bunicilor, e cu atat mai simplu sa introduci acest fruct in retetele dulci. Cozonacul cu nuca e un desert traditional foarte gustos, care e servit in special la mesele de sarbatoare, precum Craciun sau Paste.

Cum pregatesti reteta de cozonac cu nuca
Vrei sa gatesti niste cozonac cu nuca? Vezi reteta video de mai jos:
Cozonac cu rahat
Asa cum spuneam, aluatul pentru acest cozonac va fi acelasi. Difera doar umplutura.
Ca umplutura se for folosi bucati de rahat de diferite culori si arome, in functie de preferinte.
Cozonacul cu rahat poate fi destul de dulce daca folosesti o cantitate mare de umplutura. Asta pentru ca principalul ingredient din rahat este zaharul.
Retete cozonaci de casa: Cozonac cu mac
Macul era folosit in trecut pentru umplerea cozonacilor, ca varianta alternativa a nucii macinate. Acum nu mai e la fel de folosit, optandu-se pentru variante mai accesibile, precum nuca sau rahatul.
Totusi, compozitia de mac e gustoasa si, daca iti place macul in retetele dulci, ai putea incerca si reteta de cozonac cu mac.
Doar umplutura e diferita fata de celelalte retete de cozonac de casa, aluatul e acelasi.
Cum pregatim umplutura de mac pentru cozonac
Pune 150 ml de lapte la foc, impreuna cu 3-4 linguri de zahar tos (cca 75-100 g de zahar) si un plic de zahar vanilinat (optional). Cand laptele da in clocot, adauga 250 g de mac si amesteca bine pana cand compozitia pare ca se leaga si nu mai e atat de lichida. Apoi opreste focul si lasa totul al racit. Cand compozitia de mac s-a mai racit putin, umple cu ea cozonacul.


Intinde o foaie de aluat de circa 1 cm, aseaza deasupra compozitia de mac si ruleaza cat mai strans. Apoi lipeste rulada la capete, pentru ca amestecul sa nu iasa din foaie. Da la cuptor, la foc mic, pentru cca 30 de minute sau pana cand aluatul s-a copt. Nu uita ca inainte de a da cozonacul la cuptor sa il ungi un un pic de galbenus de ou amestecat cu 2-3 linguri de apa sau lapte.
Cozonac cu mar si scortisoara
Daca nu ai pregatit pana acum retete de cozonaci cu mar si scortisoara poate e timpul sa incerci. Ce spui? E cea mai usoara umplutura pe care o poti folosi si nu necesita zahar. Scortisoara ii va da marului un plus de dulceata si nu vei mai avea nevoie sa adaugi zahar in compozitia pentru umplutura. Mai ales daca merele pe care le folosesti sunt dulci.

Pentru aceasta umplutura ai nevoie de cateva mere coapte bine, dulci (de preferat), pe care le speli si le dai pe razatoare. Nu e nevoie sa indepartezi coaja daca nu te deranjeaza.
Merele rase trebuie scurse de suc. Pur si simplu le strangi intre palme sau in pumn, pentru ca sucul de mar sa se scurga. Nu e nevoie sa il arunci, poti sa il bei cat e praspat, ca suc natural de fructe. Marul ramas il amesteci cu doua – trei lingurile de scortisoara (dupa gust) si umplutura e gata.
Poti folosi umplutura de mar atat in retete de cozonaci de casa, cat si in cornuri, melcisori sau boccelute dulci.

Cozonac cu dulceata si alune
Dulceata poate fi gasita in orice camara, asa ca nu e de mirare ca e folosita si ca umplutura pentru cozonacul de casa. Daca vrei, poti sa adaugi in dulceata si nuca macinata sau alune maruntite ori macinate. E de preferat o dulceata care nu curge, ceva mai consistenta.
Daca dulceata e prea moale, atunci te-ar putea ajuta sa o amesteci cu nuca macinata.
Pentru ca e o compozitie care curge usor, deoarece devine mai lichida la cald, in cuptor, e bine sa sigilezi capetele cozonacului, pentru a nu se scurge umplutura.
O astfel de umplutura e foarte buna si pentru melcisori sau cornuri.

Retete cozonaci de casa: cozonac cu ciocolata
Putini sunt cei care nu iubesc ciocolata, asa ca acest delicios desert si-a gasit locul si in una dintre variantele de cozonac de casa. Asadar, daca vrei si mai multa ciocolata, poti folosi crema tartinabila pentru a umple cozonacii pe care ii pregatesti.
Daca vrei sa eviti cacaoa, nu uita ca exista si varianta de ciocolata alba, pe care o poti folosi in acelasi mod.
Cozonac cu crema
Fie ca e crema de ciocolata, de vanilie sau de fructe, poti sa o folosesti si in cozonac, daca iti place. Desi e mai degraba o varianta pe care o gasesti in magazine, nu te opreste nimeni sa iti personalizezi cozonacul dupa bunul plac.
Totusi, cremele sunt mai perisabile, asa ca va trebui sa consumi cat mai repede cozonacul. De asemenea, daca optezi pentru acest cozonac de casa de sarbatori, ia in calcul faptul ca probabil vei avea si alte prajituri cu crema.
Cozonac cu branza si stafide
Si daca tot am vorbit despre reteta de pasca, de ce sa nu folosesti branza pentru a umple cozonacul? Pentru o astfel de umplutura vei ava nevoie de branza dulce de vaci, zahar pentru indulcit, zahar vanilat (pentru aroma), stafide sau merisoare (optional) un galbenus de ou si 2-3 linguri de permet sau gris (optional).
Retete cozonac de casa – Ce umplutura folosim?
Pe langa toate variantele de retete cozonac de casa de mai sus exista si multe altele, dar si o serie de combinatii. Poti adauga fructe confiate, proaspete sau din compot in ciocolata alba sau neagra, poti combina dulceata cu nuca macinata sau ciocolata cu nuca macinata. Poti oricand gasi combinatii noi, in functie de gustul tau, dar si in functie de inspiratia de moment.
Reteta baigli
Baigli este un cozonac cu aluat foarte subtire, la fel cum am folosit pentru reteta de cozonac cu mar. O alta caracteristica o reprezinta modul de prezentare: va fi un cozonac rulat.
Reteta baigli vine de la maghiari, deoarece e o varianta ungureasca a cozonacului.