Home Retete Ciorba de perisoare – o reteta simpla si gustoasa

Ciorba de perisoare – o reteta simpla si gustoasa

0
0
retete de prajituri simple

Ciorba de perisoare pare pretentioasa, insa e foarte usor de facut. Nu necesita prea multa indemanare, insa de un pic de timp tot vei avea nevoie, pentru ca va dura ceva pana vei face toate perisoarele. Nu foarte mult, insa, daca gatesti pentru o familie nu foarte mare. Oricum, ciorba de perisoare e foarte gustoasa si merita sa o pregatesti pentru tine si familia ta.

Ciorba de perisoare – reteta

Daca ai o ora – o ora si jumatate la dispozitie si vrei sa pregatesti o ciorba buna, o varianta foarte potrivita e ciorba de perisoare. E satioasa si o poti potrivi de gust pentru orice pretentios. Fie ca optezi pentru ciorba de perisoare simpla, fie ca adaugi smantana sau iaurt la servire, fie ca o consumi cu ceapa sau ardei iute, vei obtine o masa gustoasa.

Ingrediente reteta ciorba de perisoare simpla

Pentru reteta de perisoare simpla ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

-1 kg de carne tocata (amestec – vita cu porc)

-cca 150 g de radacina de telina (dar poti folosi cata iti place, insa e bine sa fie, macar de gust)

-2-3 morcovi medii

-2 linguri de orez

-2 ardei kapia sau un ardei gras

-o ceapa mica sau medie

-pastarnac si radacina de patrunjel (optional)

-un ou intreg (crud)

-frunze de leustean (proaspete sau congelate)

-sare dupa gust

-1-2 linguri de pasta de rosii (optional)

Ciorba de perisoare traditionala – cum o pregatim

Telina, morcovii, ardeii kapia (sau ardeiul rosu), albitura (pastarnac si radacina de patrunjel, daca folosesti) se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoare. Eventualele resturi pe care nu le mai poti rade pot fi taiate marunt, cu cutitul.

Daca nu ai rabdare, poti folosi robotul pentru a obtine o pasta, insa ciorba va avea o alta consistenta daca dai zarzavatul e razatoare.

De asemenea, frunzele de leustean se spala bine.

Intr-o oala aproape plina cu apa se pune zarzavatul dat pe razatoare, se adauga sare dupa gust si se da la fiert. Apoi trecem la formarea perisoarelor.

Reteta perisoare – compozitie perisoare

Orice compozitie de perisoare se va obtine amestecand carnea tocata cu ceapa curatata, spalata si data pe razatoare, compozitie la care se adauga oul crud (fara coaja, desigur), orezul spalat bine si sare dupa gust. Se amesteca totul pana la omogenizare si apoi se formeaza perisoarele.

Reteta de perisoare e clasica, nu prea exista diferente in modul de preparare sau in ceea ce priveste compozitia pentru perisoare. Oul e folosit pentru ca perisoarele sa nu se desfaca la fiert, ceapa va da o aroma placuta perisoarelor, orezul face parte din reteta de perisoare si sarea e necesara pentru condimentare.

Cand compozitia de perisoare e gata, cu mana umeda se ia cate putina compozitie si se modeleaza sub forma de bila. Perisoarele ar trebui sa fie de marimea care iti place, nu exista o dimensiune standard. Mie imi plac perisoarele mici, cu diametrul de grosimea a doua degete.

Va fi nevoie ca, din timp in timp, sa iti umezesti mainile cu apa, deoarece compozitia de perisoare tinde sa devina lipicioasa si iti va fi greu sa le modelezi. Pe masura de formezi perisoarele, poti sa le asezi pe farfurii intinse, pe o tava sau un platou pana cand apa in care fierbe zarzavatul da in clocot.

Apoi sa ciorba la foc mic si transfera in oala toate perisoarele. Poti creste din nou focul dupa asta. Fii atenta la ciorba, insa, pentru ca va tinde sa se umfle si, daca nu esti atenta, poate da in foc. Impreuna cu zeama se poate revarsa si bunatatea de zarzavat, care da gust si culoare ciorbei.

Cand perisoarele au fiert, daca mai consideri necesar, poti adauga pasta de rosii pentru culoare. Insa, daca folosesti morcovi si ardei kapia, probabil ciorba ta va capata acea culoare frumoasa si nu va mai fi nevoie sa adaugi pasta de rosii.

Cand ciorba e gata, adauga in oala frunzele de leustean. Acestea trebuie spalate in prealabil, rupte de pe tulpinite si taiate marunt. Nu arunca tulpinitele, insa. Dupa ce le-ai spalat, le poti pune in ciorba, pentru un gust mai intens. Nu e nevoie sa le pui in farfurie la servire.

Cand toate ingredientele au fiert, ciorba de perisoare traditionala e gata si poate fi pusa in castroane pentru a fi servita.

Ciorba de perisoare ardeleneasca

Pentru un iz ardelenesc, serveste ciorba cu smantana sau iaurt. Daca folosesti iaurt, amesteca-l bine inainte, ca sa obtii o pasta cremoasa. Adauga-l cand ciorba s-a racit suficient, ca sa nu se branzeasca.

Ciorba de perisoare ardeleneasca are in plus doar smantana, specifica zonei Ardealului. Pentru ca ciorba sa reziste mai mult, nu pune smantana in oala, ci doar in farfurie, la servire.

Ciorba de perisoare cu smantana

Ciorba de perisoare cu smantana este, asa cum spuneam, varianta ardeleneasca. Smantana, care poate fi inlocuita cu iaurt, va acri putin ciorba si ii va oferi o consistenta mai cremoasa.

Ciorba de perisoare de pui

O varianta cu mai putina grasimi e ciorba de perisoare de pui sau de curcan. Reteta e aceeasi, insa in loc de amestecul vita – porc, vei folosi carne tocata de pui sau de curcan. Gustul nu e acelasi, pentru ca fiecare carne are un gust specific. Poate fi, insa, o varianta mai dietetica, potrivita si pentru copii mai mici.

Poti folosi fie piept de pui sau de curcan, mai sarace in grasimi si mai seci, fie pulpe, care sunt mai moi, avand ceva mai multa grasime decat pieptul. Indiferent ca optezi pentru reteta de ciorba de perisoare cu vita-porc, ciorba de perisoare de pui sau ardeleneasca, nu uita de frunzele de leustean. Leusteanul ii va da ciorbei o aroma deosebita, inconfundabila.

Ciorba de perisoare de porc

Ciorba de perisoare de porc e similara cu cea traditionala, insa pentru perisoare vom folosi doar carne de porc, nu si de vita. Va fi o ciorba mai grasa, insa tot gustoasa. Daca nu consumi carne de vita, e o varianta la fel de buna si cea cu perisoare gatite doar cu carne de porc.

Ciorba de perisoare pentru incepatori

Ciorba de perisoare nu este o reteta dificila, asa ca e foarte buna si pentru incepatori in ale bucatariei. Important e sa tina cont de ingredientele necesare, dar si de modul de preparare si reteta le va iesi foarte bine de fiecare data.

Ciorba de perisoare de post

In zilele de post sau in perioadele mai lungi in care consumi doar produse pe baza de plante, poti simti nevoia sa diversifici sau sa mananci anumite feluri de mancare de care iti e dor. Ciorba de perisoare ar putea ajunge pe lista si in post, insa intr-o varianta destul de schimbata.

Locul carnii va fi luat de ciuperci sau soia si oul va fi exclus. In acest caz, se creste cantitatea de orez, care se si fierbe inainte, pentru a se lipi mai bine de ciupercile maruntite la robot. De asemenea, se va adauga si putina faina alba, care sa lege mai bine perisoarele.

La aceasta reteta va fi nevoie de un orez cu bob rotund, care are mai mult amidon, se inmoaie mai mult si devine mai cremos cand e preparat termic.

Ciorba de perisoare de post nu va mai avea acelasi gust, desigur, insa daca ai ales un regim vegan permanent sau pentru anumite perioade, poate fi o varianta pentru tine.

VIDEO ciorba de perisoare – reteta traditionala

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Salata de telina – o reteta simpla si rapida de cruditati

Vrei o salata simpla si rapida, insa care sa fie ceva mai deosebita? Ce spui de salata de …