Una dintre variantele pentru pasca de Paste o reprezinta si pasca umpluta cu branza de vaca. Pasca dulce, cu branza de vaca e un desert pufos, care face parte din cele mai multe meniuri pregatite cu ocazia acestei sarbatori.
Pasca dulce, cu branza de vaca
Cum pregatim pasca dulce, cu branza de vaca
Pregatirea blatului – Ingrediente
-500g faina
– 200 ml lapte
-25 g drojdie
– 80 g zahar
– 1 ou
– ulei – 50 ml
Drojdia se amesteca bine cu cca 75 – 100 ml de lapte, pana cand se dilueaza. Apoi se amesteca si cu restul de lapte. Faina se aseaza intr-un vas si in centrul ei se face un spatiu in care se toarna drojdia dizolvata in lapte, zaharul, oul si uleiul si se amesteca totul foarte bine.
Aluatul obtinut se famanta pentru cel putin 10-15 minute pe un blat pe care se presara putina faina, ca sa nu se lipeasca. Si sucitorul se va tapeta cu putina faina, din acelasi motiv.
Daca aluatul se lipeste prea mult de maini, se mai poate folosi foarte putin ulei pentru a unge mainile, astfel incat sa fie mai usor de framantat.
Apoi se acopera si se lasa la cald pentru cel putin 30 de minunte, la dospit, ca sa creasca.
Dupa ce aluatul a crescut, se pune de-o parte cca o treime (pentru ornat) si din restul de aluat se intinde o foaie subtire care se aseaza intr-o tava rotunda, termorezistenta astfel incat sa ii acopere atat fundul, cat si marginea. Se aplatizeaza pentru a se lipi bine de fundul si de marginea vasului, pentru ca a apoi sa se aseze deasupra amestecul de branza.
Ingrediente pentru umplutura de branza
-750 g branza (eu am folosit o branza cremoasa)
– 150 g zahar
– 2 oua intregi (sau 1 ou intreg si un albus + 1 galbenus cu 2 linguri de apa pentru uns deasupra)
– o esenta de vanilie
Un galbenus se amesteca cu doua linguri apa si se lasa de-o parte. Se va folosi pentru a unge pasca, inainte de a fi data la cuptor.
Branza se amesteca cu un ou si un albus, la care se adauga zaharul si esenta de vanilie. Se amesteca bine, pana se obtine o pasta omogena. Apoi se transfera in tava, peste aluatul cu care am tapetat forma de pasca.
Decoratiunile
Din restul de aluat se formeaza niste fire care se impletesc, pentru a obtine o “cununa impletita” din aluat, cafre va fi pusa pe margine si inca doua impletituri din care se va forma crucea care va fi pusa peste branza, in mijlocul desertului. Impletitura trebuie pusa de la un capat la altul, pentru ca la copt e posibil sa se mai stranga si sa scada in lungime.
Pasca se unge cu amestecul de galbenus cu apa, atat aluatul, cat si branza.
Pasca se mai lasa cca 15 minute sa se odihneasca si apoi se da la cuptor, la foc mic spre mediu (in functie de cuptor), pentru cca 35 – 40 de minute. Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil. Cand e gata, aluatul trebuie sa capete o culoare aurie, de aluat copt.
Pofta buna!
VIDEO: Pasca dulce, cu branza de vaca
Vezi si reteta video pentru Pasca dulce, cu branza de vaca