Pizza e o mancare rapida, pe care o poate pregati oricine. Pentru aceasta reteta de pizza ai nevoie de cateva ingrediente si de un cuptor. In rest, nu ai nevoie de mare talent in bucatarie, insa te ajuta daca esti gurmand. Pofta si placerea de a manca te vor ajuta sa fii creativ si sa obtii retete noi si extrem de gustoase. Azi, iti recomandam 6 retete de pizza sau o pizza in 6 variante.
Pizza in 6 variante: vegetariana, cu usturoi, traditionala si nu numai
De ce ingrediente ai nevoie
Ingrediente necesare pentru blatul de pizza
Pentru blat de pizza ai nevoie de doar cinci ingrediente: faina alba (cca 300 g), o lingurita de sare, putin ulei (2-3 linguri de ulei, la framantat si la uns tava), apa rece (cca 80-100 de ml), drojdie proaspata (cca 10 g).
Cum pregatesti aluatul pentru pizza
Dizolva drojdia in apa. Separat, amesteca bine faina cu sarea, apoi adauga apa cu drojdie. Framanta bine pentru cel putin 5 minute. Daca aluatul e prea vartos, poti adauga cate o lingura de apa, pana obtii consistenta dorita. Daca, din contra, e prea moale, adauga cate putina faina (cate o lingura rasa).
In cazul in care aluatul e foarte lipicios si e greu de lucrat, unge-ti mana cu putin ulei si continua sa framanti. Cand ai obtinut aluatul potrivit, formeaza o bila, acopera vasul cu un prosop curat si uscat si lasa la dospit pentru cel putin 40 de minute. In incapere e bine sa fie cald, pentru ca aluatul sa creasca mai bine.
Dupa ce aluat a dospit, imparte-l in doua si intinde cate o foaie pentru pizza. Foaia trebuie sa aiba dimensiunile tavii pe care o vei folosi pentru pizza. Pentru un aluat mai gros ai nevoie de mai mult aluat, iar pentru un aluat subtire, va fi necesar mai putin.
Poti sa vezi un video strict pentru modul in care pregatesti blatul de pizza mai jos.
Cum pregatim pizza
Aseaza in tava o hartie de copt, unge cu putin ulei si apoi aseaza si blatul de pizza. Poti unge pizza cu un amestec de pasta de rosii cu apa, cu ketchup sau poti sa nu o ungi cu nimic, doar sa pui ingredientele peste blat.
Pizza – sase retete de pizza, sase variante
Pentru fiecare dintre cele sase variante de retete de pizza vom folosi blat si cascaval dat pe razatoare. De asemenea, blatul va fi uns cu pasta de tomate sau ketchup. Folosim o cantitate mica, pe care o intindem foarte bine pe toata suprafata blatului de pizza.
La cantitatea de blat pe care o pregatim vom avea nevoie de cca 350-400 grame de cascaval dat pe razatoare. Se poate folosi razatoarea mare (nu cea pentru feliat, ci cea pentru fasii cu latimea de cca 1/4 cm).
Varianta 1 de pizza de casa – pizza cu branza si usturoi
Ingrediente topping:
- felii de la 1-3 catei de usturoi
- cateva felii de branza telemea
- cateva fire de marar, taiat marunt
Varianta 2 de pizza de casa – reteta pizza cu tomate si busuioc
Ingrediente topping:
- felii subtiri de rosii
- dressing de usturoi (2 catei de usturoi pisati), cu o lingurita de busuioc uscat si maruntit si o lingurita de ulei – se mesteca totul si se ung feliile de rosii, dar si blatul neacoperit de rosii
Varianta 3 de pizza de casa – reteta pizza clasica / traditionala
Ingrediente topping:
- ciuperci calite in putin ulei, cu un varf de cutit de sare (ca sa lase apa din ele) si scurse
- felii subtiri de carnaciori
- felii de ardei kapia
- bucatele de masline fara samburi
Reteta de pizza cu blat de casa o poti gasi aici.
Varianta 4 de pizza de casa – reteta pizza cu cuperci
Ingrediente topping:
- ciuperci calite in putin ulei, cu un varf de cutit de sare (ca sa lase apa din ele) si scurse (la fel ca in reteta de mai sus)
- feliute subtiri de usturoi
- felii cat mai subtiri de ardei kapia
- masline fara samburi
Varianta 5 de pizza de casa – reteta pizza cu branza
Ingrediente topping:
- branza telemea
- dressing de busuioc, usturoi si ulei (usturoiul pisat se mesteca cu o lingurita de busuioc uscat si maruntit si cu o lingurita de ulei)
Varianta 6 de pizza de casa – reteta pizza extra iute
Ingrediente topping:
- felii de carnaciori picanti
- feliute de la 2 catei de usturoi
- 3-4 felii de ardeiu iute murat (jalapeno)
- 4-5 bucatele de ciuperci calite cat sa lase zeama
- 3-4 bucatele mici de masline fara samburi
Asa cum spuneam mai sus, peste topping vom presara cascaval ras. Apoi, dam la cuptor (cuptorul trebuie sa fie preincalzit) pentru 10 minute la foc maxim si inca 5 minute la foc mai mic. In functie de cuptor, timpul si temperatura pot sa difere.
Pizza e gata cand cascavalul capata o nuanta usor mai inchisa pe alocuri, dovada ca s-a copt.
Pofta buna!