Vrei o supa usoara, fara carne? Supa crema de legume e foarte potrivita si usor de preparat. E gustoasa, plina de vitamine si, in plus, o poti personaliza cum doresti, in functie de legumele tale preferate
Vezi si reteta VIDEO de la final
Reteta – Supa crema de legume
Aceasta supa crema e usor de personalizat si o poti gasi intr-o multime de variante, in functie de ingredientul predominant. Poti pregati supa crema de morcovi, de linte, de mazare, de ardei, de porumb, supa crema de ciuperci si multe alte retete. Astazi, iti propunem o supa crema de legume care are cateva ingrediente, insa niciunul principal.
Ingrediente supa crema de legume
Pentru a obtine o supa cremoasa si colorata, dar si gustoasa, avem nevoie de ingredientele de mai jos:
- 2 cartofi
- un ardei kapia
- 2 morcovi
- un patrunjel
- un dovlecel
- o ceapa potrivita
- o bucata de telina
- o canuta de linte uscata
- frunze de patrunjel pentru ornat
- sare si piper dupa gust
Cum preparam supa crema de legume
Cartofii, morcovii, patrunjelul, ceapa, telina si dovlecelul se curata de coaja, se spala si se taie in bucati mai mari. Ardeiul se spala, se curata pe interior (se indeparteaza semintele si nervurile) si se taie in cateva bucati. Lintea se spala si, impreuna cu celelalte legume, se pune la fiert in apa cu sare.
Cand legumele sunt fierte, se lasa la racit si apoi se mixeaza cu ajutorul unui blender, impreuna cu suficienta zeama de supa (apa in care au fiert legumele).
Consistenta se regleaza din cantitatea de zeama care se adauga la legumele mixate. Daca iti place supa crema de legume putin mai lichida, mai adaugi zeama. Daca crei o supa crema spumoasa, mai apropiata de un piure de legume, folosesti dar cata zeama e necesara pentru ca legumele sa se mixeze bine.
Cand supa crema e gata si are consistenta dorita, se poate adauga patrunjel proaspat tocat. Nu uita sa pastrezi patrunjel proaspat si pentru ornat. Sau poti opta sa nu folosesti frunze in supa, ci doar la ornat.
In momentul servirii poti adauga si felii sau rondele de ardei rosii, dar si masline si/sau crutoane.
Supa crema de legume – reteta de post
Daca pregatesti supa crema dupa reteta de mai sus, vei obtine o mancare de post sau vegana, foarte buna pentru orice membru al familiei. E o reteta de post care, insa, poate fi pregatita in orice zi, oricand simti nevoie de o supa sau de o mancare usoara.
Aceasta mancare e potrivita si pentru vegani.
Culoarea supei crema
Supa crema de legume are un gust bogat, iar culoarea e influentata de ingredientele pe care le folosesti.
Supa de linte are o culoare usor maronie, deoarece lintea uscata va colora intens aceasta mancare. Daca vrei sa obtii o culoare maroniu – portocalie, poti adauga mai multi morcovi.
Supa de morcov va avea o tenta portocalie, deoarece va predomina morcovul.
Supa de ardei va avea o tenta rosiatica, o culoare foarte frumoasa. Desigur, atat timp cat nu vei folosi ingrediente care sa inflenteze prea mult culoarea ardeiului.
Supa crema de ciuperci poate capata o tenta gri, pamantie, din cauza culorii ciupercilor. Totusi, e o supa crema foarte cautata si o reteta des folosita.
Supa crema de broccoli e foarte gustoasa si poate fi amuzant sa ai in farfurie o supa cremoasa si verde. Daca ai un copil care pur si simplu nu vrea sa manance broccoli, ai putea incerca supa crema.
Cum consumam aceasta supa
Reteta aceasta poate fi consumata atat calda, cat si rece. In anotimpul cald, poate fi o gustare foarte potrivita, usoara si racoroasa. Iarna, insa, consumata calda te va ajuta sa te incalzesti.
O poti consuma ca atare sau alaturi de paine prajita cu usturoi, crutoane sau poti adauga si cateva masline alaturi. Frunzele de patrunjel sunt potrivite, dar le poti inlocui si cu alte verdeturi care iti plac, asa cum e mararul sau leusteanul.
Smantana dulce, ulei sau unt?
Daca simti nevoia ca supa crema sa fie putin mai grasa, poti sa adaugi 1-2 linguri de ulei si sa amesteci bine. In cazul in care nu tii post si nu urmezi un regim vegan, poti opta pentru putin unt. In acest caz, insa, nu vei putea consuma supa rece. Va fi nevoie ca supa crema sa fie calda, pentru ca untul sa nu se intareasca si sa nu se stranga pe alocuri.
Cea mai buna varianta e smantana dulce pentru gatit. Ii va da o consistenata si mai cremoasa, un gust foarte placut si, in plus, o va deschide la culoare.
Vezi reteta VIDEO mai jos