Cand vrei sa faci o prajitura simpla, ai putea sa te gandeti si la chec, mai ales ca reteta pe care ti-o prezentam e rapida si foarte usor de facut. Reteta chec rapid prezentata mai jos are cel putin doua variante: chec simplu si cu cacao.
Reteta chec rapid
Aceasta e o reteta rapida, pentru ca nu e nevoie sa separi albusul de galbenus sau sa bati spuma albusurile. Ouale se adauga intregi in compozitie, astfel ca timpul necesar pregatirii acestui chec va fi mult mai scurt.
Vezi si reteta VIDEO de la final.
Ingrediente pentru chec
- 250 grame de faina alba
- 225 grame de zahar
- 200 ml lapte dulce
- 100 ml ulei
- o esenta de vanilie
- jumatate plic praf de copt
- 4 oua intregi
- 2-3 lingurite de cacao
Cum preparam reteta chec rapid
Ouale se spart intr-un bol, se bat si apoi se adauga pe rand restul ingredientelor, amestecand bine cu un tel in forma de para.
Mai intai se adauga uleiul, apoi laptele, apoi zaharul, esenta de vanilie si praful de copt. Cand compozitie e omogena, se adauga si faina in ploaie.
Cum coacem checul
Cand aluatul e gata, il transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam la cuptor pentru cca 35-45 de minute. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la maxim. Can introducem tava cu checul, vom lasa 15 minute la foc aproape maxim si apoi reducem sub mediu, ca sa nu se arda pe fund.
Cuptorul nu se deschide decat dupa minim 15 minute de cand am introdus tava la copt. Altfel, riscam sa se lase checul.
Dupa cca 35 de minute, putem incerca checul cu o scobitoare. Intepam checul cu o scobitoare si cand scoatem scobitoarea verificam daca a ramas compozitie sau pe ea. Daca a ramas, insa e uscata, checul e gata. Daca nu a ramas nimic, de asemenea e gata. Daca, insa, compozitia ramasa pe scobitoare e lipicioasa si nefacuta, mai lasam checul la cuptor.
Despre reteta de chec simplu
Poti folosi aceasta compozitie pentru mai multe prajituri care necesita un blat simplu. De exemplu, noi o folosim si pentru briose, fie in varianta simpla, fie la briose ornate si glazurate. Vezi si aceasta reteta, mai jos sau pe site.
Variante de chec
Chec simplu, alb
Daca iti doresti un chec simplu, poti omite cacaoa. Pur si simplu transferi aluatul intr-o tava si dai la copt.
Chec rapid cu cacao
Daca vrei un chec cu cacao, la final adaugi 2-3 lingurite de cacao si amesteci bine. Apoi, transferi in tava si o dai la cuptor.
Chec combinat alb cu cacao
Lasa jumatate de compozitie simpla si in cealalta jumatate adauga 2 lingurite de cacao (amesteca a doua jumatate, pentru a se omogeniza). Apoi, trasfera fiecare jumatate in tava si vei obtine unn chec in doua nuante.
Chec cu cacao combinat cu si mai multa cacao
Daca iti place mult cacaoa si nu iti doresti o prajitura alba, poti adauga in toata compozitia doua lingurile cu cacao. Apoi o imparti in doua si in una dintre jumatati mai adaugi 1-2 lingurile de cacao, pentru a obtine o nuanta si mai intensa.
In video vei vedea atat combinatia de chec alb cu cacao (in tava cu aluat necopt), cat si cacao cu si mai multa cacao in checul copt.
Chec cu…
Poti opta si pentru alte ingrediente. Spre exemplu, poti adauga scortisoara in loc de cacao sau poti sa adaugi nuci maruntite, macinate sau alune. De asemenea, poti adauga fructe precum caise, prune sau fructe de padure, dar si chipsuri de ciocolata alba sau neagra.
Reteta VIDEO chec rapid
Daca iti e mai usor sa urmaresti reteta video, o poti gasi mai jos. Citeste si reteta, dar urmareste si filmuletul, pentru mai multe detalii.