Cine nu a gustat vreodata salam de biscuiti? Chiar daca reteta de salam de biscuiti poate sa difere de la un bucatar la altul, exista totusi cateva ingrediente comune si e usor de recunoscut. Astazi vom pregati un salam de biscuiti simplu, clasic, reteta traditionala, la care am adaugat doar putina scortisoara.
Salam de biscuiti reteta traditionala
Ingrediente salam de biscuiti
Cea mai simpla reteta pentru acest desert delicios contine: biscuiti Petit Beurre, unt, cacao, esenta de rom, zahar si apa. Sunt singurele ingrediente de care ai nevoie. Eu am adaugat, insa, si putina scortisoara, pentru ca imi place aroma. Insa poti sa o omiti.
- 300 g biscuiti Petit Beurre
- 2 linguri de cacao
- cca 130 g de unt
- cca 130 ml apa
- o esenta de rom
- o lingurita de zahar
- o lingurita de scortisoara (optional)
Cum pregatim reteta salam de biscuiti clasica
Biscuitii se maruntesc bine intr-un recipient suficient de mare. Ia in calcul ca va trebui sa combini toate ingredientele pe care le ai si sa ai loc si sa amesteci compozitia.
Cca jumatate din cantitatea de apa se amesteca cu zaharul si se pune intr-un ibric, pe foc. E nevoie ca zaharul sa se topeasca. Cand zaharul s-a dizolvat in apa, se adauga untul. Poti taia untul in cubulete mici. Atfel, se va topi mai repede.
Intre timp, apa ramasa (rece) se amesteca bine cu cacaoa si cu scortisoara. Se poate amesteca si cu un tel in forma de para, pentru a nu se forma cocoloase.
Cand s-a topit si untul pus peste apa cu zahar, se adauga compozitia formata din apa rece cu cacao si scortisoara si se amesteca energic, pentru a se omogeniza intreaga compozitie. Apoi se adauga esenta de rom si se inchide focul.
Preparam „coca” sau amestecul
Amestecul (siropul rezultat din amestecul acestor ingrediente) se toarna peste biscuitii sfaramati si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pentru a omogeniza compozitia.
Pentru a obtine aspectul de salam, e bine ca biscuitii sa nu fie sfaramati de tot si sa avem doar un praf fin. Bucatelele mici de biscuite vor conferi aspectul de salam al acestui desert.
Cand amestecul s-a legat bine si siropul s-a incorporat, se intinde o folie de plastic peste care se pune amestecul si se modeleaza in forma de… salam. Poti vedea in materialul video cum am modelat eu compozitia.
Cand salamul sau bucatile („rudele”) de salam sunt gata, se strang bine la capat si se pun in frigider pentru cateva ore. Eu le-am lasat peste noapte, ca sa aiba timp sa se mai intareasca.
Salam de biscuiti reteta de acasa
A doua zi sau dupa cateva ore de tinut la frigider te vei putea bucura din plin de acest desert care iti va aminti de copilarie. E acel dulce care nu a lipsit din nicio casa.
Tot ce trebuie sa faci e sa il scoti din ambalajul improvizat din folia alimentara, sa il tai felii si sa il devorezi singura sau impreuna cu cei apropiati tie.
Desertul rezultat nu va fi tare, ci va avea o consistenta placuta, usor lipicioasa, „gumata” si nici nu va fi prea dulce.
Vrei si alte retete pe baza de biscuiti? Vezi cum prepari biscuitii snickers >>
Salam de biscuiti reteta simpla
Asta e reteta simpla, la care am adaugat scortisoara doar pentru ca imi place aroma deosebita pe care desertul o va avea la final. In rest, am folosit doar ingredientele din reteta simpla, clasica.
Sigur ca o poti imbunatati. Poti sa adaugi rahat si/sau nuci, sa o dai prin nuca de cocos sau sa o personalizezi dupa bunul tau plac. Daca vei adauga si alte ingrediente dulci, asa cum e rahatul, e bine sa scazi cantitatea de zahar sau sa renunti cu totul la acesta.
Indiferent pentru ce ingrediente optezi, cel mai bun salam de biscuiti e, in mod clar, cel care iti place tie. Asa ca nu iti fie teama sa experimentezi si sa imbunatatesti reteta.
Salam de biscuiti calorii
Cand vorbim despre deserturi, caloriile pot fi o problema. In special daca retetele contin si zahar. Dar nu uita: cu cat mananci mai mult, cu atat numarul de calorii va fi mai mare.
Daca nu ai restrictii din punct de vedere medical, dar nu vrei sa te ingrasi, poti opta pentru acest desert, insa in cantitati foarte mici, doar cat sa iti potolesti pofta.
Salamul de biscuiti din aceasta reteta are urmatoarele ingrediente si calorii:
- 300 g biscuiti Petit Beurre – cca 1000 de calorii la 300 de grame
- unt – cca 700 de calorii la 130 de grame
- zahar – cca 50 de calorii pentru o lingurita (zaharul din biscuiti e inclus la acel produs)
- cacao – cca 115 calorii la 2 linguri
- scortisoara – mai putin de 30 de calorii la o lingurita
Asta inseamna ca salamul de biscuiti va avea in total un pic mai putin de 1900 de calorii. Tinand cont ca nu il vei manca singura si, oricum, nu il mananci pe tot in aceeasi zi, vei imparti caloriile cu cei dragi tie… dar si acest desert delicios.
Reteta de salam de biscuiti de post
Daca tii post, tot ce trebuie sa faci e sa inlocuiesti untul cu o varianta de post. Chiar daca nu e prea sanatoasa, margarina (vegetala) inlocuieste de multe ori untul in retetele vegane.
Cu siguranta exista si alte variante care pot fi testate, insa e posibil ca gustul sa nu fie acelasi. Totusi, daca nu consumi produse animale din orice motiv, probabil ca vei face aceasta concesie.
Varianta fara zahar
Daca nu consumi zahar, va trebui sa gasesti inclusivi biscuiti care nu contin acest ingredient. Iar zaharul poate fi inlocuit cu succes de catre xilitol, o varianta sanatoasa a zaharului. Astfel, vei putea consuma acest desert, chiar daca esti la regim.