Placinta cu branza dulce de vaci e foarte intalnita la patiserii, insa ce ar fi sa o gatesti in casa? Nu e greu deloc daca urmezi instructiunile si vei obtine un desert hranitor, satios si gustos, indulcit pe gustul tau.

Pentru aceasta prajitura vom folosi foi de placinta de post, pe care le poti umple nu doar cu branza, ci si cu mar sau cu dovleac.

Reteta placinta cu branza dulce, de vaci
Chiar daca par mai greu de facut si crezi ca foile pentru placinta de post iti vor da batai de cap, poti fi sigura ca iti vor reusi daca respecti cantitatile si instructiunile. In plus, cu timpul, cu siguranta iti va fi din ce mai usor sa le pregatesti si vei sti ce ingrediente si ce cantitati sa pui pentru ca reteta sa iti iasa asa cum iti place tie.
Asadar, pentru aceasta reteta vom folosi foi de placinta de post, pe care le vom umple cu branza dulce de vaci, aromate cu zahar vaniliat, esenta de vanilie si, daca mai e necesar, cu putin zahar pudra.
De ce ingrediente ai nevoie

Ingrediente pentru foi de placinta de post
- cca 600 grame de faina alba, neagra sau integrala (eu am folosit faina alba)
- 200 ml ulei (ulei de floarea soarelui)
- 200 ml apa minerala
- un praf de copt
Din ingredientele de mai sus vom obtine doua foi de placinta fragede, facute in casa.

Ingrediente pentru umplutura de placinta cu branza de vaci
- 1 kg de branza dulce de vaci
- 3-4 plicuri de zahar vanilinat
- o esenta de vanilie
- 2-3 linguri de zahar pudra (daca e necesar, se gusta inainte)
- 1-3 linguri de gris (optional, daca branza e prea moale si apoasa)
Cum pregatim aluat de placinta
Pentru placinta cu branza dulce de vaci voi folosi acelasi aluat ca pentru placinta de mere. E un aluat pentru placinte sfaramicios, care poate fi folosit si de dulce, dar si pentru placinte de post.
Reteta foi placinta / foi de placinta de casa
La prajitura aceasta cu branza vom folosi acelasi aluat fraged de placinta (aluat placinta fara drojdie), sfaramicios si gustos, pentru foi de placinta fragede facute in casa.
Reteta pentru placinta de mere de post o gasesti aici.
Cum pregatim foile de placinta, de post
Peste jumatate din cantitatea de faina turnam uleiul si omogenizam prin tasare cu o furculita. Nu amestecam aluatul, ci doar tasam cu furculita, pentru a obtine un aluat sfaramicios.
Apoi, adaugam restul de faina, peste care turnam apa cu praf de copt si tasam in continuare, pana obtinem un aluat omogen. Il lasam la rece pana prelucram umplutura.
Cum intindem foile de placinta
Cantitatea e suficienta pentru doua foi, asa ca vom imparti aluatul in doua parti egale, pe care le vom modela cu sucitorul.
Pentru ca aluatul e sfaramicios, va fi si un pic mai greu de prelucrat. De aceea, e nevoie sa ungem blatul de lucru si facaletul cu putin ulei. Daca alutul se rupe in margini pe masura ce il intindem, il lipim la loc cu mana si intindem cu suciorul in continuare.
Vezi in materialul video de la final cum intindem foile.
Umplutura pentru placinta cu branza dulce de vaci
Amestecam branza cu esenta de vanilie si zaharul vaninilat, apoi potrivit de gust. Eu am avut o branza mai acrisoara, asa ca am avut nevoie si de trei linguri de zahar pudra. Daca branza voastra e mai dulce, nu veti mai avea nevoie de zahar pudra.
De asemenea, branza pe care am folosit-o e si destul de moale, asa ca am adagat 2 linguri si jumatate de gris. Daca branza voastra e mai uscata, omiteti acest pas.
Cand umplutura a fost bine amestecata si e omogena, putem umple foile.
Pregatirea placintei cu branza
Asezam prima foaie in tava, cu tot cu hartia de copt de sub ea. Deasupra adaugam toata compozitia de branza si nivelam, pentru a o intinde pe toata suprafata foii. Deasupra se aseaza a doua foaie, care se inteapa din loc in loc. Vezi in reteta video cum asezi mai usor foaia de placinta peste prajitura.

Apoi dam placinta la cuptor (cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil), la fom mediu, pentru cca 40 de minute. In functie de cuptor sau temperatura, va fi nevoie de ceva mai putin sau mai mult timp pentru coacerea placintei.
O verificam din cand in cand, dupa primele 30 de minute, pentru a ne asigura ca se coace bine.