Home Pizza Reteta pizza de casa cu blat de pizza

Reteta pizza de casa cu blat de pizza

0
6
retete de prajituri simple

Atunci cand vrei sa pregatesti o pizza de casa, ai de ales inttre o pizza cu blat cumparat din magazin, blat din felii de paine sau, daca ai timp, blat de pizza facut in casa. Orice variata ai alege, e clar ca pizza e o mancare pe care cei mai multi dintre noi o prefera si o consuma. Astazi, iti propunem o reteta de pizza facuta in casa, cu blat de pizza de asemenea facut in propria bucatarie.

Vezi si reteta VIDEO de la finalul acestui articol.

Reteta pizza de casa cu blat de pizza
Reteta pizza de casa cu blat de pizza

Reteta pizza de casa cu blat de pizza

Ingrediente necesare pentru reteta de pizza facuta in casa

Ingrediente reteta pizza de casa cu blat de pizza
Ingrediente reteta pizza de casa cu blat de pizza

Pentru pizza de casa avem nevoie de mai multe ingrediente.

Ingrediente pentru blatul de pizza (pentru 2 tavi)

  • 300 g faina alba
  • cca 8 g de drojdie proaspata
  • cca 75-90 ml apa calda
  • un varf de cutit de sare

Ingrediente pentru topping (pentru 2 tavi)

Ingrediente pentru topping pizza de casa
Ingrediente pentru topping pizza de casa
  • un ardei kapia
  • cca 200 g ciuperci
  • 2 carnati oltenesti
  • cca 150 -200 g de sunca afumata
  • cca 300 g de cascaval
  • cca 150 g masline fara samburi (felii)
  • ketchup

Cum pregatim pizza de casa cu blat de pizza

Mai intai va fi nevoie de sa facem aluatul de pizza si abia apoi ne vom ocupa de topping.

Blat de pizza

Drojdia se amesteca cu jumatate din cantitatea de apa calduta pentru a se dizolva. Faina se amesteca cu sarea si apoi se adauga amestecul de drojdie si apa si se amesteca. Se framanta bine, cu mana, apoi se adauga si restul de apa. Se framanta cateva minute, pana la omogenizare.

Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic, asa ca, daca mai e nevoie, putem adauga putina faina.

Aluatul se framanta minim 5-7 minute sau pana cand acesta inglobeaza toata faina si devine elastic si usor de modelat. Se spune ca aluatul de pizza de framanta 15 minute, totusi.

Dupa ce am terminat de framantat, il impartim in doua bile egale (fiecare bila de aluat va deveni un blat de pizza), acoperim recipientul cu un prosop curat si lasam sa stea la cald. Asta inseamna ca recipientul va trebui tinut intr-o incapere unde e cald, pentru minim 30 de minute sau pana cand aluatul creste.

Aluat pentru blat de pizza
Aluat pentru blat de pizza

Eu am tinul aluatul pe aragazul inchis, deoarece in zona respectiva a bucatariei era destul de cald de la cuptorul pregatit pentru coacere. Oricum, nu il punem pe o sursa de foc, ci doar intr-o zona mai calduroasa.

Se spune ca aluatul se tine la dospit 2 ore, insa vei vedea ca acesta va creste in mai putin de o ora sau chiar jumatate de ora. Atunci e gata de folosit.

Cum lucram aluatul pentru pizza

Dupa ce a dospit, intindem o foaie, o asezam in tava si o mai lasam cateva minute acoperita, la cald, sa se odihneasca. Apoi, putem adauga ingredientele pentru topping.

Care e cel mai bun blat de pizza

Eu prefer un blat pizza subtire, deci intind bine aluatul, astfel incat sa obtin o foaie cat mai subtire, insa am grija sa nu se rupa.

Chiar daca optezi pentru un aluat pizza subtire, acesta tot poate fi pufos si moale. Multi prefera un blat pufos de pizza, un blat pizza pufos moale si au senzatia ca un aluat subtire automat va fi tare, insa asta depinde de cat il tii la cuptor sau de compozitie. In plus, daca ai in topping ingrediente care lasa zeama, blatul de pizza subtire nu va putea fi tare.

Topping pentru pizza facuta in casa

Legumele se curata si se spala. Apoi se taie. Ciupercile si maslinele fara samburi se taie felii subtiri, ardeiul se taie rondele sau betisoare, carnaciorii si sunca se taie feliute cat mai subtiri, iar cascavalul se da pe razatoarea mare.

Blatul de pizza se unge pe toata suprafata cu ketchup, apoi se aseaza ingredientele, cat mai rasfirate, pentru a se distribui uniform pe toata suprafata blatului. Nu conteaza ordinea in care le asezam, important e ca primul sa fie sucul de rosii, iar ultimul sa fie cascavalul. Acesta se va presara peste toate celelalte ingrediente.

Reteta pizza de casa - etape
Reteta pizza de casa – etape

La cate grade se coace pizza la cuptor

Cand pizza e pregatita, o dam la cuptor. E nevoie ca acesta sa fie preincalzit si temperatura sa fie maxima atunci cand punem pizza in cuptor.

Pizza de acasa se coace timp de 7-10 minute la temperatura maxima si apoi, daca mai e nevoie, se lasa inca 3-5 minute la temperatura mai mica. In functie de cuptor si de blat, e nevoie de timp mai mult sau mai putin pentru coacere.

Cel mai bine ar fi sa lasi pizza la cuptor timp de 8 minute la temperatura maxima, apoi sa o verifici si sa vezi daca o mai poti lasa la aceeasi temperatura sau nu.

Daca ingredientele sunt deja coapte sau chiar usor prajite pe margini, insa blatul nu e gata, da focul mai mic si mai lasa pizza in cuptor pentru cateva minute. Cel mai bine e sa verifici de mai multe ori degeaba, decat sa arzi pizza pentru ca te-ai uitat tarziu si ai lasat-o neverificata.

Pentru reteta de azi, in cuptorul folosit am lasat pizza la temperatura maxima pentru 10 minute si inca 5 la temperatura mica. A fost suficient pentru a o coace bine.

Pofta buna!

Vezi reteta VIDEO

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Pizza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Supa crema de dovleac placintar

Supa crema de dovleac placintar Este o supa simpla, cremoasa si savuroasa pe care o poti s…