Home Retete Supa crema de legume – recomandari, retete si BONUS – top 5 supe crema

Supa crema de legume – recomandari, retete si BONUS – top 5 supe crema

0
0
retete de prajituri simple

Supa crema de legume este probabil reteta cu cele mai multe variatii din bucatarie. Poti gati un astfel de preparat extrem de simplu, rapid si in foarte multe feluri. Exista sute de retete de supa crema cu tot felul de ingrediente: legume, radacinoase, ciuperci sau multe altele.

Supa crema de legume
Supa crema de legume

Supa are o istorie indelungata in existenta poporului nostru. Iar pentru ca aceasta sa devina un fel principal apreciat, bucatarii au hotarat sa-i ofere mai multa consistenta. Folosindu-se de diverse ingrediente pentru a-i imbunatati atat gustul cat si compozitia, a aparut reteta de supa crema.

Aceasta este o supa mai groasa, mai consistenta, asemanatoare intr-o oarecare masura cu celebra supa minestrone – traditional italieneasca.

Supa crema de legume se poate realiza din diverse combinatii de legume: cartofi, telina, dovlecei, rosii, usturoi sau alte ingrediente. Este o reteta relativ simpla si foarte apreciata, fiind intalnita in mai toate restaurantele romanesti.

Cele mai cautate retete de supa crema de legume

Dupa cum spunea, aceasta reteta este una extrem de apreciata, in orice forma ar fi gatita. Exista insa unele supe crema care fac diferenta, fiind absolut delicioase si extrem de cunoscute printre iubitorii acestui tip de mancare.

Supa crema de ciuperci

O reteta simpla, foarte satioasa, perfecta mai ales pentru sezonul rece. Datorita ciupercilor, este foarte hranitoare si nutritiva. Pentru a realiza o astfel de supa, ai nevoie de ciuperci champignon, insa poti jongla si cu mai multe tipuri de ciuperci pentru a-i oferi supei o savoare aparte.

Pentru preparare se folosesc si cartofi. Acestia vor oferi tenta cremoasa atat de cunoscuta in cazul supelor crema. In afara acestor ingrediente, supa crema de ciuperci mai poate contine radacinoase sau verdeata si condimente care sa ii ofere o savoare aparte.

Poti servi supa alaturi de crutoane, asa cum se obisnuieste in cazul acestor preparate. Se serveste intotdeauna calda.

Supa crema de legume

Aceasta este la fel de iubita ca si supa crema de ciuperci, deoarece poate fi gatita rapid. Iar faptul ca poti amesteca in ea o multime de legume ii confera un gust aparte si o face foarte apreciata.

Cea mai cautata supa crema de legume este de obicei cea de dovlecel. Insa, pentru a te bucura de prospetime si de gusturi speciale, poti face o supa crema de legume dintr-un mix. Ceapa, morcovi, cartofi, radacinoase, toate alaturi de condimentele tale preferate.   

Vei experimenta o nebunie de gusturi. Din nou, cel mai potrivit moment pentru savurarea acestui tip de mancare este atunci cand o iei de pe foc, fiind fierbinte. Iar crutoanele nu ar trebui sa lipseasca nici de aceasta data.

Top 5 retete de supa crema de legume

Noua ne place extrem de mult acest preparat. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa iti mentionam si tie 5 retete de top pe care ai putea sa le incerci. Le poti gati pentru cei dragi si cu siguranta vor fi apreciate.

1. Supa crema de dovleac

O reteta simpla, cu putine ingrediente si un mod de preparare extrem de rapid. Pentru supa crema de dovlecei, curata si taie rondele un dovlecel  de circa 700g. Apoi curata doi cartofi si o ceapa. Pune-le la fiert si adauga sare. Cand apa clocoteste, adauga si dovlecelul.

Dupa ce totul s-a fiert, strecoara zeama si adauga legumele intr-un blender, pentru a prepara crema. Toaca verdeata si adaug-o in blender, apoi macina totul pentru 5 minute. Pune apoi compozitia la foc si adauga ulei de masline pentru a desface crema. Adauga si jumatate din zeama in care au fiert legumele.

Curata si toaca usturoiul, caleste-l in ulei incins si apoi pune-l peste supa. Pofta buna. Aceasta supa crema de dovleac va fi cu siguranta cel mai delicios lucru pe care l-ai gustat pe ziua de azi!

2. Supa crema de linte

O reteta la fel de apreciata si foarte gustoasa. Pentru aceasta vei cali in ulei o ceapa, doi  morcovi, apoi vei adauga un ardei rosu, sare si le vei lasa inca 2 – 3 minute pe foc. Poti adauga si alte condimente, daca iti doresti un gust deosebit.

Supa crema de linte
Supa crema de linte

Dupa ce s-au calit legumele, adaugi un litru de supa de legume. Poti folosi zeama in care ai fiert in prealabil legumele, dar si supa cumparata. Adaugi apoi lintea (circa 250g) si lasi totul sa fiarba timp de jumatate de ora sau pana cand lintea devine moale, bine fiarta.

Poti folosi pentru aceasta reteta lintea rosie sau lintea verde, uscata. Eu prefer lintea verde.

Supa crema de linte rosie este o reteta traditionala turceasca, dar care a capatat destul de multa atentie si in bucataria noastra.

Adaugi si 250 grame de rosii la cutie, storci o lamaie si lasi totul pe foc. Dupa ce s-au fiert toate, le mixezi cu un blender pentru a obtine o crema delicioasa. Poti adauga la final o lingura de smantana, pentru fiecare portie. Poti servi aceasta supa crema de linte alaturi de crutoane sau lipie coapta.

O varianta foarte gustoasa de supa crema de linte poti gasi mai jos:

3. Supa crema de broccoli

Supa crema de broccoli este foarte apreciata si este consumata mai ales in randul vegetarienilor. Ce-i drept, toate supele crema sunt extrem de indragite de catre vegetarieni.

Pentru a prepara o astfel de supa crema de broccoli ai nevoie de un broccoli de 500 grame, doi cartofi, o ceapa si doi morcovi. Mai poti adauga optional si telina sau ardei, daca doresti. Tai legumele in bucati mari si le pui la fiert. Dupa 20 de minute de fiert, se adauga sare.

Se lasa in continuare la fiert pana legumele sunt moi. Apoi se mixeaza in blender pana se obtine din ele crema necesara supei. Se adauga piper macinat si alte condimente, dupa gust, iar constant se adauga in crema zeama in care au fiert legumele, amestecand usor.

Dupa ce ajungeti la compozitia dorita, supa se serveste fierbinte, putand adauga sare sau piper, daca mai este nevoie, dupa gust.

4. Supa crema de rosii

Supa crema de rosii este una dintre cele mai intalnite in traditia gastronomica romaneasca. Gustul rosiilor dulci si proaspete este iubit de catre romani, iar in combinatie cu alte legume, rosiile ofera o masa echilibrata si plina de savoare.

Pentru supa crema de rosii vom curata si vom taia cuburi trei cartofi, doua cepe mici, o radacina de telina, un ardei si un gogosar. Poti folosi si aici o multime de alte legume: dovlecei, pastarnac, verdeturi, radacinoase etc.

Vom avea nevoie si de jumatate de kilogram de rosii. Acestea se prepara separat. Dupa ce se taie legumele si se pun intr-o oala mare, se lasa totul la fiert pana ce zeama scade la jumatate. Intre timp decojim rosiile si le punem in blender, transformandu-le in pasta.

Apoi adaugam in blender si legumele fierte, pentru a transforma totul intr-un piure cu o consistenta cremoasa. Acest piure se amesteca in final cu jumatate din zeama de la legume si supa crema de rosii este gata. Se poate servi alaturi de crutoane, cu verdeata sau chiar parmezan ras deasupra.

5. Supa crema de conopida

Aceasta supa este de-a dreptul delicioasa. Este adorata chiar si de catre copii. Pentru a o prepara, ai nevoie de o conopida medie, trei cartofi, o ceapa si trei catei de usturoi. Vei taia legumele bucati, vei pune totul intr-o oala in care ai topit in prealabil 50 grame de unt si vei adauga sare.

Se caleste totul in unt si apoi se adauga condimentele care iti plac, pentru a crea savoare. Dupa circa 5 minute, se adauga apa fierbinte si se lasa totul la fiert circa 30 minute. Se strecoara apoi legumele, se dau prin blender si se creeaza crema.

Amestecand usor, vei adauga apoi jumatate din zeama in care au fiert legumele sau cata doresti, in functie de cosistenta pe care vrei sa o aiba supa. Aceasta se serveste impreuna cu o lingura de smantana sau cascaval ras deasupra.

Ce alte retele de supa crema mai poti gati?

Dupa cum spuneam la inceput, supa crema este un preparat care iti permite libertate totala. Poti sa o prepari din aproximativ orice legume. Poti incerca supa crema de morcovi, supa crema de mazare, supa crema de cartofi, supa crema de usturoi sau orice alt tip.

Daca ai observat, cartofii sunt folositi oricum in aproape orice reteta, penru ca ei sunt ingredientul secret pentru o consistenta cremoasa si delicioasa. Insa ii poti folosi si ca ingredient principal, in supa crema de cartofi.

Morcovii sunt perfecti pentru un gust dulceag, iar daca vrei un motiv suplimentar pentru a gati o supa crema de morcovi, cu siguranta aceasta va fi pe placul celor mici. In continuare, supa crema de usturoi poate fi un adevarat scut impotriva racelii, iar supa crema de mazare o poti prepara atunci cand ai nevoie de o masa satioasa, plina de vitamine.

Inceara sa amesteci legumele care iti plac cel mai mult, creeaza acea crema caracteristica si condimenteaza totul cu putina sare si pipar, dupa gust. In final, vei obtine o supa crema delicioasa.

Strange-i pe toti cei dragi la masa si bucurati-va de unul dintre cele mai iubite preparate.

Vezi mai multe retete de supa crema de legume.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum să pregătești vinul fiert perfect: Poveste, tradiții și rețeta perfectă (P)

Puține lucruri evocă atmosfera sărbătorilor de iarnă mai bine decât un pahar de vin fiert,…