Este un sos gustos, aromat si versatil pe care il poti utiliza in diverse retete cu carne, legume, orez sau paste. De asemenea, daca vrei ceva rapid si savuros, se poate servi simplu, cu mamaliguta. Este genul de sos care va da un plus de savoare oricarei retete pregatite la cuptor sau pe aragaz si il vei indragi.
Ingrediente necesare
Pentru acest sos ai nevoie de:
- 3 – 4 rosii
- Un ardei kapia
- O ceapa
- 4- 5 catei de usturoi
- Sare si piper dupa gust
- Doua foi de dafin.
Mod de preparare
Se taie ceapa cubulete marunte, iar cateii de usturoi se feliaza si ei cat mai fin.
Rosiile se cresteaza in x in partea opusa coditei si se pun in apa fierbinte pentru a putea fi usor decojite, dupa care se taie cubulete.
Ardeiul kapia se curata de seminte si membrane si se taie si el cubulete cat mai mici.
Se pune tigaia pe foc si se adauga doua sau trei linguri de ulei. Cand s-a incins uleiul se micsoreaza focul, se pune ceapa si se caleste jumatate de minut, apoi se adauga ardeiul kapia si se caleste si acesta putin. Urmeaza sa fie adaugate cubuletele de rosii si feliile de usturoi.
Intrucat rosiile vor lasa sos suficient, reteta nu necesita apa.
Compozitia se va tine pe foc in jur de 15 minute pana cand rosiile si ardeiul se inmoaie foarte bine. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga cele doua foi de dafin, se amesteca bine si se mai tine pe foc doua – trei minute, dupa care se opreste focul.
Dupa ce s-a racit, se scot foile de dafin. Sosul se poate folosi ca atare sau se poate blendui si utiliza sub forma de pasta omogena.
Vezi si reteta video