Cand sarbatorile de iarna se apropie trebuie sa te gandesti la retetele delicioase pentru masa de Craciun. Pe langa mancarurile nelipsite traditionale precum sarmalele, salata boeuf sau cozonacii cu nuca, anul acesta incearca ceva diferit!
Astazi vom face impreuna o reteta simpla, rapida, dar absolut gustoasa, de biscuiti de Craciun cu glazura. Pentru ca este un desert atat de usor, este prilejul perfect sa strangi in bucatarie toti copiii invitati si sa va distrati impreuna realizand biscuiteii colorati in modele specifice Craciunului.
Acest desert este perfect pentru a te bucura alaturi de personele dragi, spunand povesti langa bradul de Craciun si impartind cadouri. Iata cum poti sa prepari biscuitii cu glazura la tine acasa in doar 30 de minute.
Ingrediente pentru biscuiti:
100g unt la temperatura camerei
290g de faina
100g zahar pudra
Un varf de cutit de sare
7 g praf de copt
Un ou intreg + un galbenus de la alt ou
Coaja de portocala si lamaie
Ingrediente pentru glazura:
200g zahar pudra
O lingura de apa fierbinte
Colorant alimentar pentru culoare
Aceasta reteta este perfecta si pentru persoanele care nu isi doresc sa murdareasca multe vase, compozitia necesitand un castron mare pentru aluat si unul mai mic pentru glazura, plus tavile de copt.
Mod de preparare
Adaugati in bolul mare faina, oul intreg si galbenusul, untul la temperatura camerei, zaharul pudra, sarea, praful de copt si bucatile de coaja de lamaie si portocala. Urmatorul pas este de a framanta foarte bine toate ingredientele pentru a obtine o compozitie omogena. Dupa ce ne consideram multumiti de aspectul aluatului, il invelim intr-o folie de plastic si il lasam aproximativ 30 de minute in frigider.
Atentie! Cat timp aluatul este in frigider NU incepeti sa preparati glazura pentru a salva timp. Acesta trebuie sa fie ultimul pas, dupa ce biscuitii sunt deja gata.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider, aseaza-l pe masa presarata cu faina si, cu ajutorul unui facalet, intinde-l bine. La final, grosimea acestuia trebuie sa fie de aproximativ jumatate de centimetru.
Ultimul pas este de a taia aluatul cu ajutorul formelor cu tematica de Craciun precum acadelele tip bastonas, omuleti de zapada sau turta dulce. In final ar trebui sa ai aproximativ doua tavi de fursecuri pe care le bagam in cuptor pentru 10-15 minute, sau pana obtin o nuanta aurie pe margine.
Biscuitii sunt gata! Acum este timpul sa ii scoatem din cuptor si sa ii lasam sa se raceasca. Aveti grija ca acestia sa nu mai fie calzi atunci cand ii ornati cu glazura, deoarece o sa se topeasca si rezultatul nu va fi cel dorit.
Dupa ce biscuitii s-au racit, incepem sa pregatim glazura. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci zaharul pudra cu apa fierbine in castronas, peste care adaugi colorantul alimentar in functie de preferinte. Cu cat vei adauga mai mult, cu atat culoarea o sa fie mai puternica, insa, cateva picaturi sunt suficiente. Textura finala trebuie sa fie cat mai densa si cremoasa pentru a nu se prelinge de pe biscuiti.
Sfat: Daca glazura este prea lichida, adauga putin zahar, iar daca este prea densa, adauga putina apa.
Tot ce trebuie sa faci acum este sa te ajuti de o scobitoare sau o frigaruie si de lingura pentru a intinde si omogeniza glazura pe biscuiti. Dupa ce prima culoare este gata, poti repeta procesul pentru o tava de biscuiti cat mai colorata! Glazura se intareste singura, astfel ca biscuitii pot fi serviti imediat dupa, fara sa fie nevoie sa ii lasi in frigider.
Pofta buna si sarbatori fericite!