O prajitura cu aspect festiv e de nelipsit de pe mesele noastre in zilele de sarbatoare. Iar negresa cu bezea e foarte potrivita pentru a completa meniul unei zile speciale. E gustoasa, foarte dulce, dar si foarte aratoasa. Daca nu ai pregatit-o pana acum, vezi ce ingrediente contine, cum se prepara si anunta-ne daca o testezi.
Negresa pufoasa cu bezea
Iata de ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de negresa pufoasa cu bezea:
Ingrediente blat
– 4 galbenusuri
– 175 g zahar
– 200 g faina
– 100 g de unt
– 50 g de cacao
– 5 linguri de iaurt
– jumatate de plic praf de copt stins cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie
Ingrediente bezea
– 4 albusuri
– 200-250 g de zahar
– un varf de cutit de sare
Vom avea nevoie si de ciocolata neagra, pentru ornat.
Cum pregatim blatul de negresa pufoasa
Cele 4 galbenusuri se freaca cu zaharul, apoi se adauga si untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei si taiat cubulete, pentru a fi incorporat mai usor) si iaurtul si se mesteca bine in continuare. Cand obtii o compozitie omogena, poti adauga cacaoa. Apoi, amesteci din nou, pana la omogenizare.
Pune praful de copt intr-o cana si adauga cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie, apoi pune spuma obtinuta peste compozitia baltului si amesteca. Adauga apoi faina si continua sa amesteci pana cand obtii o pasta moale, omogena, ca o crema.
Transfera compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si da la cuptor (cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil) la foc potrivit pentru circa 20 de minute sau pana cand blatul s-a copt.
Nu deschide cuptorul in primele 15 minute, altfel risti ca blatul sa se lase.
Cum stii daca blatul pentru negresa pufoasa sau pentru orice prajitura s-a copt? Fa testul scobitoarei! Ia o scobitoare curata si inteapa cat mai adanc blatul si vezi daca atunci cand scoti scobitarea din blat aceasta ramane curata sau nu. Daca raman resturi umede, va fi nevoie sa mai lasi blatul la copt.
Cum pregatesti albusul pentru negresa – bezeaua
Albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand incepi sa le prelucrezi, asa ca socate ouale din frigider inainte de a pregati negresa pufoasa. Separa albusurile de galbenus si asigura-te ca in albus nu ajunge niciun pic de galbenus. Apoi, adauga un varf de cutit de sare si bate-le bine cu un tel sau cu ajutorul unui mixer cu palete. Cand albusurile s-au albit si au devenit spuma, poti incepe sa adaugi cate o lingura de zahar. Continua sa le bati fara oprire pana ce compozitia devine lucioasa si ai adaugat treptat tot zaharul.
Cand albusurile s-au batut bine, nu mai ai zahar de audaugat si compozitia e lucioasa, le poti bate pe aburi. Pentru asta trebuie sa pui o oala de apa la fiert si cand da in clocot, dai focul la minim si deasupra pui un recipient de inox in care transferi compozitia de albusuri. Ai grija ca recipientul cu amestecul pentru bezea sa nu fie in apa fierbinte, ci doar deasupra pentru a beneficia de aburii fierbinti.
Bate albusurile cu telul pana cand zaharul se topeste si albusurile intaresc si se tranforma intr-o bezea care sta pe tel. Cand bezeaua e gata, vei vedea ca pe peretii vasului de inox se formeaza un strat lipicios, alb, de bezea, care se desprinde de vas doar prin razuire puternica.
E timpul sa transferi bezeaua pe blatul cald si sa il distribui in mod egal pe toata suprafata acestuia. Lasa 5-10 minute la racit la temperatura camerei si apoi poti sa razi ciocolata peste bezea, pentru a obtine o negresa pufoasa cu bezea prezentabila si ornata.
Treptat, in cateva ore, bezeaua se va usca, se va intari si mai mult si va forma o pojghita mai tare, zaharoasa, usor crocanta. Interiorul bezelei va fi, insa, moale si pufos.
Pofta buna!