Vrei sa pregatesti un cozonac de casa? Daca iti place mai mult cel cu umplutura de nuca si ciocolata, iti prezint doua varinate de astfel de cozonac. O reteta, doua modalitati de prezentare: cozonac rulat si cozonac impletit.
Cozonac de casa, cu nuca si ciocolata
Ingrediente aluat
– 500g faina
– 200 ml lapte
– 25 g drojdie
– 80 g zahar
– 1 ou
– 50 ml de ulei
Drojdia proaspata se amesteca cu cca laptele si cu o lingurita de zahar, pana cand se dilueaza. Faina se transfera intr-un vas incapator, in care vom lucra aluatul. In centrul fainei se face un mic spatiu o gropita, unde se vor pune celelalte ingrediente pentru aluat: drojdia dizolvata in lapte, zaharul, oul si uleiul. Se amesteca totul foarte bine si apoi se framanta pana cand aluatul devine omogen si elastic.
Din aluatul obtinut se formeaza o bila, se acopera cu un prosop curat si se lasa la cald pentru cel putin 30 de minunte, ca sa creasca.
Dupa ce a trecut timpul de dospit si aluatul si-a marit volumul, se imparte in doua parti egale si din fiecare se va intinde cate o foaie subtire. Din prima foaie se va forma cozonacul rulat si din adoua, cozonacul impletit.
Umplutura pentru cozonaci
Cca 150 de grame de nuca macinata se amesteca bine cu cca 3-4 linguri de crema de ciocolata (Finetti, de exemplu). Daca umplutura nu e destul de maleabila, se mai adauga crema de ciocolata, galbenus cu apa sau doar apa.
famanta pentru cel putin 10-15 minute pe un blat pe care se presara putina faina, ca sa nu se lipeasca. Si sucitorul se va tapeta cu putina faina, din acelasi motiv.
Daca aluatul se lipeste prea mult de maini, se mai poate folosi foarte putin ulei pentru a unge mainile, astfel incat sa fie mai usor de framantat.
Cozonac de casa rulat
Pentru cozonacul rulat se va intinde o foaie patrata. Foaia se acopera cu jumatate din amestecul pentru umplutura si se ruleaza. Apoi se aseaza in tava pentru cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Cozonac de casa impletit
Din jumatatea ramasa de aluat se intinde cu sucitorul o foaie conica,rotunjita la colturi, cu o baza mai mare si inaltime mai are decat latime. Foaia se taie in 3 parti egale pe lungime, pana aproape de latura ingusta. Cel mai bine poti vedea cum se taie aluatul urmarind reteta video.
Fiecare dintre cele trei parti se vor umple cu amestecul ramas de nuca si ciocolata, apoi se sigileaza, lipind marginile fiecareia dintre parti. Vom obtine trei cilindri umpluti, cu un capat comun, care se vor impleti.
Cand e gata, cozonacul se aseaza in tava, langa cozonacul rulat.
Ambii cozonaci se vor unge cu amestecul de galbenus cu apa, apoi tava se da la cuptor, la foc mic – mediu, pentru cca 40 de minute (depinde de cuptor).
Cozonacii sunt gata cand se rumenesc frumos la suprafata.
Pofta buna!