Home Retete Paine de casa

Paine de casa

0
2
retete de prajituri simple

Daca nu vrei sa mai cumperi paine de la supermarket sau de la magazinul din colt si vrei sa faci chiar tu paine de casa, reteta de mai jos e perfecta pentru tine. Painea de casa nu contine aditivi si o poti pregati oricand ai nevoie, cu doar cateva ingrediente.

Paine de casa cu drojdie
Paine de casa cu drojdie

Paine de casa – reteta

Poti pregati painea in orice moment, doar sa tii cont de faptul ca dureaza cel putin o ora si jumatate pana cand va fi gata. Orice reteta de paine de casa care necesita dospire va avea un timp mai crescut.

Ingrediente

Pentru painea de casa vei avea nevoie de cateva ingrediente pe care le gasesti in orice bucatarie:

faina alba (cca 500 de grame, dar sa ai macat 700 de grame daca mai e nevoie; in plus, vei avea nevoie de faina si pentru blatul de lucru)

-20 grame de drojdie proaspata

-cca 220-250 de ml apa (rece)

-cca 50 ml de ulei

-doua lingurite de sare

Amesteca in vasul de lucru faina cu sarea. Separat, adauga drojdia in apa si amesteca bine pana ce drojdia se dizolva complet. Apoi toarna amestecul de apa si drojdie peste faina amestecata cu sarea. Amesteca totul cu mana si apoi framanta pana ce toata faina e inglobata. Daca aluatul e prea lipicios si prea moale, mai poti adauga cate putina faina. Poti adauga si uleiul pentru a framanta mai usor.

Aluatul trebuie framantat macar 7-10 minute pentru a obtine consistenta dorita. Cand e gata, formeaza din el o bila, acopera vasul si lasa aluatul la dospot, pentru minim 30 de minute. E bine sa stea la cald, insa nu direct langa o sursa de caldura pentru ca aluatul sa nu se usuce la suprafata.

Vei vedea ca, dupa dospire, aluatul creste foarte mult in volum. Atunci e momentul sa presari faina pe blatul de lucru si sa formezi painicile. Tot acum pregateste si tava, pe care o vei tapeta cu hartie de copt.

Reteta paine de casa pufoasa

Urmand reteta aceasta de paine de casa vei obtine paine pufoasa, in forme variate. Nu e nevoie sa te limitezi la formele pe care ti le propunem aici, ci poti sa incerci si alte forme de prezentare. Aceasta e o reteta de paine pufoasa simpla, din ingredientele de baza. Insa, daca doresti, poti adauga deasura seminte de floarea soarelui, susan, mac si sare. Optiunile sunt limitate doar de propriul gust.

Din cantitatea aceasta am facut 3 painici (o franzeluta, o floare si o painica impletita), dar si o chifla si un melcisor.

Rupe din aluat cantitatea de care ai nevoie pentru prima painica si incepe sa o prelucrezi.

Paine de casa in forma de floare

Pentru painea de casa in forma de floare cei avea nevoie sa modelezi 7 bile cat de cat egale. Una dintre ele va fi pozitionata in mijloc, si celelate vor fi aseza in jurul ei, lipite de aceasta. Pentru ca bilele de aluat nu se lipesc decat la copt, e bine sa le asezi direct in tava si acolo sa formezi floarea.

Paine impletita

Pentru painica impletita ai nevoie sa formezi din aluat 3 cilindri cu grosimea de cca 3 cm si o lungime minima de 10 cm, ca sa iti permita impletirea. Apoi lipesti la un capat cele trei cilindri de alut si ii impletesti ca mai jos. Apoi aranjezi capetele, pe care le lipesti bine si le ascunzi sub painica, dupa care asezi aluatul in tava.

E nevoie sa pastrezi putina distanta intre painici, ca sa aiba loc sa mai creasca. La copt, painicile vor mai creste si se vor lipi unele de altele.

Franzeluta

Pentru franzeluta vei forma un aluat oval, putin mai subtiri la margini. Ca sa nu crape, cresteaza franzela deasupra, in cateva locuri, in functie de marimea acesteia.

Paine de casa - aluat
Paine de casa – aluat

Chifla

Dintr-o cantitate de aluat (ceva mai mica decat marimea unui pumn; cam 2\3 sau 3/4 din marimea pumnului strans) formezi o bila. Poti sa o asezi in tava exact asa sau poti sa ii faci o crestatura.

Melcisor de paine

Pentru aceasta forma de paine de casa vei avea nevoie sa modelezi un cilindru de alut, de cca 3 cm grosime si minim 10 cm lungime. Apoi asezi aluatul invartind cilindrul in jurul unuia dintre capele. Si melcisorul e gata.

Dupa ce toate painicile sunt in tava, le dai la cuptor (cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil), la foc mic. Dupa cca 20 de minute poti creste focul la mediu (depinde si de cuptor; nu toate coc la fel) si mai lasi inca 15 minute. Apoi unge cu apa painicile si urca tava cat mai sus in cuptor si mai coace-le la foc mai mare, ca sa prinda culoare la suprafata si sa obtii o coaja mai moale.

Painea de casa e gata cand a prins culoare deasupra si pe fund. Nu deschide cuptorul mai devreme de 30 de minute, pentru a te asigura ca nu se lasa painea.

Cand e gata, scoate painea din cuptor si acoper-o cu un prosop curat. O poti manca imediat ce se raceste. Painea de casa rezista la temperatura camerei 2-3 zile, daca o tii in tava, acoperita cu un prosop. Sau o poti pastra intr-o punga de hartie.

Vei obtine o paine moale si pufoasa, care va reveni la forma initiala dupa ce o apesi iar apoi ii dai drumul.

Paine de casa
Paine de casa

Daca ai uitat paine neacoperita si s-a intarit prea devreme, poti sa o ungi bine cu apa (atat deasupra, cat si pe fund) si sa o mai pui la cuptor (cuptorul incins in prealabil) pentru cateva minute. Ar trebui sa se inmoaie.

Pofta buna!

VIDEO paine de casa

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum să pregătești vinul fiert perfect: Poveste, tradiții și rețeta perfectă (P)

Puține lucruri evocă atmosfera sărbătorilor de iarnă mai bine decât un pahar de vin fiert,…