Daca nu ai incercat linte pana acum, sa stii ca e un foarte bun inlocuitor pentru fasole si se gateste foarte usor. Are un gust foarte bun, tine bine de foame si se potriveste in foarte multe combinatii. O poti pregati la cuptor, asa ca aici, dar si ca o tocanita, asa cum vei vedea in reteta pentur mancare de linte, cu pui si masline, pe care o poti gasi mai jos.
Mancare de linte, cu pui si masline
Ingrediente
La fel ca pentru orice tocanita, vei avea nevoie de cateva legume, in special de ceapa, dar si de morcov si ardei kapia, pentru mai mult gust si pentru culoare. Pe langa aceste ingrediente, vei avea nevoie de linte uscata, pulpe de pui dezosate si fara piele, carnaciori afumati, usturoi si marar.
- cca 300 g de linte uscata
- 4-5 pulpe superioare de pui, fara os si fara piele
- cca 200 g de masline intregi, fara samburi
- un ardei kapia
- un morcov mai mare sau doi mai mici
- o ceapa mica
- 4-5 catei de usturoi
- jumatate de legatura de marar
- 4-6 linguri de ulei, pentru calit
- sare – dupa gust
Cum pregatim mancarea de linte
Carnea si carnatii se spala, la fel si frunzele de marar si ardeii kapia. Morcovii, ceapa si usturoiul se curata de coaja si se spala. Lintea se spala in doua – trei ape.
Morcovul se da pe razatoare, ardeiul, usturoiul si ceapa se taie marunt, cubulete si se pastreaza separat. Asta pentru ca ceapa se va cali prima, deci nu trebuie amestecata cu celelalte ingrediente. Mararul se spala si se taie marunt.
De asemenea, carnea se taie marunt si carnatii se taie felii subtiri.
Gatirea mancarii de linte
Se incinge uleiul, se da focul la minim si se caleste ceapa pana cand devine usor transparenta. Apoi, se adauga ardeiul si morcovul, care de asemenea se vor cali pentru a lasa culoare. Ulterior, se adauga carnea, carnatii, maslinele si lintea, se mai adauga cca 700 ml de apa si se lasa la fiert.
Cand carnea si lintea sunt fierte, se adauga usturoiul si mararul si se lasa sa ma dea un clocot. Apoi se ia de pe foc si mancarea e gata de servit.
Cu ce combinam aceasta mancare
O poti manca alaturi de ardei iute murat sau de alte muraturi. Merge si ardeiul iute proaspat. Daca tu ai o alta preferinta, poti sa combini mancarea dupa bunul plac.
Pofta buna!