Home Retete Gnocchi din cartofi de casa

Gnocchi din cartofi de casa

retete de prajituri simple

Faceti aceasta reteta clasica de gnocchi si rosii in stil italian pentru o masa satisfacatoare in mijlocul saptamanii. Aceste “galuste” de cartof merita facute de la zero si dureaza cateva minute pentru a le gati.

Ingrediente

1kg cartofi

3 oua mari, batute

300g faina simpla (sau mai putin) in functie de textura cartofilor

Pentru sos

300g rosii coapte

aproximativ 30 de frunze de salvie

unt topit, piper negru si parmezan de servit

Metoda

PASUL 1

Gatiti cartofii intregi in coaja intr-o tigaie cu apa clocotita sarata, readuceti la fierbere si fierbeti timp de 10-15 minute pana se inmoaie. Daca sunteti in procesul de amenajare bucatarie mica, ganditi-va sa pozitionati aragazul cat mai aproape de chiuveta pentru a va fi mai usor sa probati mancarea cand se gateste.

Testati cu un cutit ascutit – ar trebui sa impingeti cutitul inauntru, acesta nu ar trebui sa alunece cu usurinta, altfel cartofii vor fi prea fierti si infundati si vor absorbi prea multa apa. Curatati-i rapid, cu cat devin mai reci, cu atat devin mai putin pufosi. Tineti-i intr-un prosop pentru a-I curata, deoarece sunt fierbinti.

PASUL 2

Folosind o razatoare pentru paste intr-un cadru mediu, apasati cartofii intr-un castron. Treceti cartoful prin razatoare a doua oara, lasandu-l sa cada pe suprafata de lucru. Cea de-a doua presare este pentru a va asigura ca amestecul este fara bulgari si, de asemenea, lasa sa intre mai mult aer. Daca nu aveti o razatoare tip “mouli” specifica pentru gnocchi, puteti folosi o razatoare mai bogata, dar numai daca are gauri mici si este posibil sa fie nevoie sa impingeti cartofii de trei ori pentru a obtine textura potrivita.

Nu va faceti griji pentru pereti, apelati cu incredere la un faiantar Bucuresti pentru a redecora bucataria si a va asigura ca mancarea va stropi doar faianta, usor de curatat la finalul gatitului,

PASUL 3

Faceti o adancitura in gramada de cartofi, apoi turnati oul si presarati o parte din faina. Incepeti sa amestecati totul cu mainile, adaugand mai multa faina, dar putin cate putin (doriti sa pastrati aroma cartofului, mai degraba decat cea a fainii).

PASUL 4

Acum ar trebui sa aveti un aluat moale care sa tina impreuna, sa nu se simta lipicios si sa poata fi modelat cu usurinta. Inainte de a progresa, verificati aluatul gatind cativa gnocchi pentru a vedea cum se comporta. Cu cat lucrati mai mult in bucatarie, cu atat veti realiza ce important este un sistem de incalzire in pardoseala. Acesta va va permite sa petreceti ore in sir in picioare, gatind, pe o suprafata calda in special iarna!

PASUL 5

Impartiti aluatul in 3 bucati egale. Rulati cate o bucata in cilindri lungi, cu unghii mari, pe o suprafata tare, lucrand din nou usor si rapid. Pe masura ce rostogoliti acesti cilindri, veti intinde usor aluatul. Pastrati suprafata bine presarata cu faina, deoarece nu doriti sa se lipeasca gnocchi.

PASUL 6

Taiati aluatul in lungime lunga. Unii oameni nu se obosesc sa le modeleze, ci le gatesc asa cum sunt. Cu toate acestea, modelarea permite sosului sa se agate mai bine si, de asemenea, face ca fiecare piesa sa fie recunoscuta ca un gnocco (un singur gnocchi).

PASUL 7

Rolati gnocchi-urile in putina faina. Tinandu-i foarte usor, formati fiecare intr-o forma mica de gnocchi concav: tineti-i de varfurile din spatele furculitei, apasand suficient de ferm (nu atat de ferm incat sa treaca prin varfuri), apoi ghidati-le pe fiecare asa ca se prabuseste de furculita. Folositi degetul mare ca ghid si degetele pentru a ridica si a infasura gnocchi.

PASUL 8

Aduceti la fiert o oala mare, adanca, cu apa sarata. Lucrand cu cativa la un moment dat aruncati gnocchi in apa. Lasati-i sa gateasca pentru 2 minute, timp in care vor reveni la suprafata, apoi scoate-l cu o lingura. Gust – ar trebui sa fie sofficí e leggeri (moi si usoare), echivalentul gnocchi al dente.

PASUL 9

Pentru sosul de rosii, taiati marunt rosiile. Incalziti un strat subtire de ulei de masline intr-o tigaie. Frecati aproximativ 30 de frunze de salvie in mana pentru a elibera aroma, apoi prajiti cateva secunde pana se intuneca usor. Ridicati si scurgeti pe un prosop de hartie. Pentru fiecare persoana puneti 20 de gnocchi intr-un castron si imprastiati peste, rosii si salvie. Stropiti cu putin unt topit, apoi terminati cu piper negru si parmezan ras fin.

Incarca mai multe articole
Incarca mai multe articole in Retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Curry mild cu pui – o reteta clasica de curry

Un curry de casa pentru a rivaliza cu mancarea ta indiana preferata – un amestec bog…