De Paste, ciorba de miel e unul dintre felurile de mancare pe care le pregatim special pentru aceasta sarbatoare. E plina de legume, dar contine si carne de miel si oase, care vor da un gust deosebit ciorbei de miel traditionale.
Ciorba de miel reteta
Pentru aceasta reteta de ciorba avem nevoie de cateva ingrediente pe care le folosim la orice ciorba, dar si de carne si oase de miel. Poti sa faci ciorba din cap de miel, ciorba de organe de miel, insa eu prefer ca in aceasta ciorba sa folosesc coaste, cap, gat, acoperite de putina carne.
Ingrediente:
-bucati de miel (cap, gat, coaste)
-3-4 morcovi
-o felie de telina
-2-3 cartofi mari
-un ardei kapia
-1-2 linguri de orez
-o ceapa
-frunze de leustean
-sare dupa gust
Cum preparam ciorba
Carnea se spala bine. Ne asiguram ca nu sunt lipite oase marute, care pot ajunge in ciorba. Toate oasele pe care le vom folosi la ciorba, inclusiv cele acoperite de carne trebuie sa fie intacte, mari, ca sa nu existe pericolul de a ajunge oscioare mici sau bucatele in farfurie.
Daca nu esti sigura ca nu au ramas oase mici sau ca nu se desprind la fiert, dupa ce fierbe carnea, poti sa strecori supa. In acest caz, insa, indicat e sa fierbi legumele dupa ce ai fiert carnea, in zeama de carne, dar dupa ce ai strecurat bine carnea si ai inlaturat eventualele fragmente mici de oase. Altfel, daca vei fierbe impreuna carnea si legumele taiate marunt, va fi dificil sa „sortezi” cubuletele fierte de legume de eventualele bucati de os.
Legumele se curata de coaja si se spala bine. La fel si orezul. Cartofii si telina se taie cubulete, morcovii se taie cubulete, rondele sau bastonase, insa ceapa se lasa intreaga (doar se curata de coji si se spala; o vom folosi doar pentru a da gust). Ardeiul kapia se taie marunt si impreuna cu celelate legume, cu oasele si carnea de miel (daca le fieri impreuna) se adauga in oala de ciorba.
Acoperim totul cu apa rece, potrivim de sare si dam la foc mic. Cat timp ciorba e pe foc, trebuie sa fim atenti sa culegem spuma care se formeaza la suprafata ciorbei, fara a inlatura si legumele.
Cand toate ingredientele au fiert, se adauga frunzele de leustean spalate si taiate marunt. Acum poti, de asemenea, sa mai potrivesti ciorba de sare sau o poti lasa mai putin sarata si sa mai adaugi in farfurie, cand o vei manca.
Ciorba se poate servi acrita cu otet, iaurt sau smantana, alaturi de ceapa verde sau ardei iute, in functie de gust. Eu optez pentru ciorba fara galbenus si fara smantana, pentru ca mi se pare prea grea. Prefer sa adaug in farfurie putin otet si iaurt cremos.
Ciorba de miel ardeleneasca
Orice ciorba ardeleneasca presupune folosirea smantanii. Prin urmare, si ciorba de miel ardeleneasca va fi dreasa cu smantana sau cu smantana si galbenus de ou.
Daca preferi aceasta varianta, mai grea si ceva mai calorica, iata cum o pregatesti:
Cand ciorba e aproape gata, amesteca intr-un bol 3-4 linguri de smantana cu 1-2 galbenusuri si apoi adauga treptat zeama fierbinte din ciorba. Vei adauga cate putin (cate o lingura de zeama) pana cand amestecul din bol ajunge la temperatura ciorbei de pe foc.
Apoi toarna compozitia din bol in ciorba, las-o sa dea un clocot si trage ciorba de pe foc. Mai e necesar sa adaugi frunze de leustean taiate marunt si ciorba de miel ardeleneasca e gata.
Reteta bors de miel moldovenesc
O varianta moldoveneasca a acestei ciorbe este cu bors. In general, ciorbele se pot acri si cu bors, astfel ca in unele zone ale tarii si in unele bucatarii se va opta pentru acrirea cu bors. Astfel, vom obtine o ciorba acrisoara, gustoasa, care mai e numita si bors de miel sau bors de miel moldovenesc.
Indiferent de varianta pe care o alegi, ciorba aceasta completeaza foarte bine meniul de Paste si asigura un consum de lichide, vitamine si minerale de care avem nevoie de sarbatori, cand mancarea e mai grasa, mai consistenta si mai grea. In plus, ne umple stomacul si vom fi mai putin tentati sa mancam foarte multe dulciuri sau alte feluri grele de mancare.
Pofta buna!