Ti-am pregatit un desert foarte gustos, usor de preparat si care poate fi consumat ca desert, dar si ca gustare. E o reteta de papanasi fierti, cu branza si pesmet. Nu contine mult zahar, insa are branza si pesmet din belsug. E o reteta culinara potrivita si pentru copii.
Reteta papanasi fierti, cu branza si pesmet
Ingrediente (pentru cca 20 de bucati):
Pentru aluat vom avea nevoie de:
-500 g branza dulce de vaci
-un ou crud
-o lingura si jumatate de zahar
-o esenta de vanilie
-cca 100 g de pesmet
Pesmet cu zahar:
-cca 150 g de pesmet
-4-5 linguri de ulei
-cca o lingura de zahar
Cum pregatim papanasii fierti, cu branza si pesmet
Branza se amesteca bine cu oul, zaharul si vanilia. Apoi, se adauga pesmet, treptat si se amesteca bine. Vom folosi atat pesmet cat e nevoie pentru a obtine o compozitie legata, omogena, usor de modelat. Asta pentru ca va fi nevoie sa formam niste bile cat pruna, pe care sa le fierbem.
Asadar, aluatul obtinut nu trebuie sa fie vartos, gros, cu prea mult pesmet, ci moale si modelabil. E important sa simtim cat mai mult branza si nu pesmetul.
Cand am obtinut consistenta dorita, modelam papanasii, sub forma de bile de dimensiunea unor prune rotunde.
Papanasii pentru fiert ii asezam pe o farfurie intinsa pe care am presarat pesmet, pentru ca acestia sa nu se lipeasca. Ii lasam pe farfurie pana cand e gata amestecul de pesmet si zahar in care ii vom tavali dupa ce ii fierbem.
Pesmet cu zahar pentru papanasi fierti
Intr-o tigaie antiaderenta punem uleiul si pesmetul si dam la foc mediu amestecand din cand in cand sa nu se arda pesmetul. Daca focul e prea tare, putem da mai incet.
Pe masura ce pesmetul se prajeste, acesta se ca inchide putin la culoare. E nevoie sa il amestecam, pentru a se praji peste tot si sa nu se arda in unele locuri. Cand pesmetul e gata, inchidem focul si adaugam zaharul. Amestecam bine si lasam de-o parte.
Cum fierbem papanasii
Pentru ca e o reteta de papanasi fierti, va fi nevoie sa ii fierbem. Asadar, pregatim o oala incapatoare, cu cca 3-4 litri de apa si o punem pe foc. Optional, putem adauga un varf de cutin de sare in apa, insa nu e necesar.
Lasam oala pe foc pana cand apa incepe sa fiarba, apoi dam focul la minim si adaugam papanasii pe rand. Dupa ce i-am pus in oala, putem da focul un pic mai tare si fierbem papanasii la foc mediu. Nu folosim foc mare ca sa nu crape papanasii la fiert.
Papanasii sunt gata dupa ce s-au ridicat la suprafata si i-am mai lasat la fiert 2-4 minute.
Cand papanasii s-au fiert, ii scurgem de apa si ii tavalim in compozitia de pesmet cu zahar. E important ca papanasii fierti sa fie inca umezi, abia scosi din apa, pentru ca pesmetul cu zahar sa se lipeasca bine de ei.
Rezultatul? Niste papanasi fierti foarte pufosi, parca si cremosi, usori ca niste norisori si, desigur, cu un gust foarte, foarte bun.
Papanasi – reteta simpla
Ai vazut deja ca reteta de papanasi fierti e foarte simpla, asa ca, daca nu ai pregatit-o pana acum, incearc-o. Daca o pregatesti si vrei sa ne impartasesti si noua experienta ta, lasa-ne un comentariu sa stim ca ti-a placut.
Da, stiu, nu e reteta de papanasi traditionali, insa cred ca o reteta cu mai putina prajeala e mai usoara si mai sanatoasa. In plus, aceasta reteta e foarte simpla si nu are cum sa nu iti iasa daca urmezi pasii.
Mai multe retete rapide gasesti aici.