Daca nu stii ce sunt hremzli, afla ca e vorba despre o reteta traditionala din Maramures, pe baza de cartofi si ou. Ar fi un fel de chiftelule de cartofi, insa cu o alta forma si cu o compozitie usor diferita.
Vezi si reteta VIDEO de la finalul retetei.

Reteta de hremzli necesita doar cateva ingrediente, pe care sigur le ai si tu in bucatarie. In plus, aceasta reteta se prepara foarte rapid. E una dintre acele retete pe care le poti pregati atunci cand vrei o gustare sau o mancare rapida.
Ingrediente pentru hremzli
- 5 cartofi
- un ou intreg
- o lingura de faina alba
- 2 catei de usturoi
- sare
- ulei pentru prajit

Cum pregatim hremzli ca in Maramures
Cartofii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mica. La fel si usturoiul. Se amesteca ingredientele si apoi se adauga sarea, oul si faina si se mai amesteca pana cand compozitia devine omogena.
Pentru prajire e nevoie ca uleiul sa fie incins.
Se ia cu lingura din compozitie, se pune in tigaia cu ulei incins, se aplatizeaza si se lasa sa se prajeasca pe o parte. Apoi, se intoarce pe cealalta parte pentru a se praji bine pe ambele parti.
Pentru ca vor retine destul de mult ulei, acesti hremzli se lasa la scurs pe un servetel sau un prosop de hartie. Hartia va absorbi surplusul de ulei.
Cum consumam hremzli
Se pot consuma ca atare sau impreuna cu smantana (combinatia traditionala din Maramures), cu iaurt (varianta mai dietetica) ori cu sos de usturoi si iaurt.
Pofta buna!
Vezi mai jos si reteta VIDEO
Reteta sos de usturoi cu iaurt si marar
Despre hremzli
Aceasta reteta e una traditionala din Maramures, care isi are originile in Sighetu Marmatiei. Era preparata de evreii din Sighet, astfel incat reteta a fost adoptata si de restul populatiei din oras.
Nu e o reteta intalnita in alte zone ale tarii, nu s-a extins atat de mult, insa cei mai mult dintre cei care ajung in Maramures sunt incantati de bucatele alese si specifice acestei zone, printre care si de hremzli.
Pe langa hremzli, masa maramureseana contine si alte mancaruri specifice: colese cu branza (adica mamaliga cu branza), pancove (care se prepara din aluat de gogosi, insa au o forma alungita), gomboti (galuste cu prune), dar si mancaruri cu influenta maghiara, asa cum e gulas/guias (pe baza de carne, cartofi, galuste si boia).
Smantana e un ingredient intens folosit in bucataria maramureseana, asa ca nu e de mirare ca si hremzlii se consuma in Maramures tot cu smantana.