Reteta de prajitura Tiramisu pe care o prezentam azi e o adaptare in functie de preferintele celor care o mananca. Asa a disparut cafeaua si au aparul frisca, fructele si zeama de compot. Insa e o reteta delicioasa de Tiramisu, pe care merita sa o incerci.


Reteta prajitura Tiramisu cu fructe si frisca
Ingrediente

- piscoturi de sampanie – in functie de cat de mare e recipientul in care se face prajitura / eu am folosit cam 200 g
- 500 g de mascarpone
- 2 linguri de iaurt
- 3 linguri de zahar
- o esenta de vanilie
- fructe din compot (orice fruct mic si fara samburi)
- zeama de compot
- apa – pentru diluat zeama de compot, daca e prea densa ori prea dulce
- cacao
- ciocolata pentru ornat
- frisca – eu am folosit frisca la tub
Crema de mascarpone
Amestecam 500 de grame de mascarpone cu esenta de vanilie si zaharul, fie folosind un mixer, insa se poate si cu un tel in forma de para. Adaugam apoi putina frisca din tub si amestecam usor, pentru omogenizare. Astfel, crema va deveni mai aerata si mai usoara.

Vezi si reteta de Tiramisu cu Nesquik – gasesti reteta aici
Piscoturile pentru prajitura Tiramisu cu fructe
Zeama de pe compot se torna intr-un vas nu foarte adanc si suficient de lat pentru ca piscotul sa incapa in intregime. Daca siropul e prea gros sau prea dulce, se dilueaza cu apa.
Apoi, fiecare piscot se inmoaie rapid pe ambele parti, se scuge si se aseaza in recipientul in care se va monta prajitura Tiramisu.
Asezam piscoturile unul langa altul, pentru a forma un strat cat mai uniform, pe cat posibil fara spatii libere intre ele. Daca e nevoie, completam golurile cu bucati mai mici de piscot.
Dupa ce am terminat de aranjat un strat de piscoturi inmuiate si scurse, asezam deasupra un strat de crema cu mascarpone. Deasupra asezam niste fructe din compot, pe care le impingem usor in crema.
Continuam apoi cu un nou strat de piscoturi inmuiate si scurse si terminam cu inca un strat de crema mascarpone, peste care mai putem pune putina frisca, daca e nevoie.
Straturile de crema se niveleaza bine.
La final, presaram cacao din abundenta (sau cum ne place), ornam cu cateva fructe din compot, acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi. Astfel, piscoturile vor avea timp sa se inmoaie.

Dupa cateva ore de stat in frigider, piscoturile din prajitura Tiramisu cu fructe vor fi suficient de moi, astfel ca prajitura va avea o consistenta placuta.
Prajitura va fi moale, doar bucatelele mici de fructe se vor simti usor mai crocante.
La servire, se poate orna cu frisca, ciocolata, fructe si alune.

Vezi si reteta de Tiramisu cu Nesquik – gasesti reteta aici
Tiramisu cu fructe, la pahar
Pentru Tiramisu cu fructe, a pahar avem nevoie de acelasi ingrediente ca pentru varianta la tava. Diferenta e ca le vom aseza intr-un pahar. Tiramisu la pahar arata mult mai bine si e un desert cu care iti poti impresiona invitatii.
Poti folosi fie un pahar de suc, insa mai lat si nu foarte inalt, fie pahare de vin, cu picior inalt si cupa generoasa, ca sa ai suficient loc pentru a aseza ingrediente cu usurinta si pentru a monta prajitura.

Aici nu vei reusi sa faci straturi de piscoturi care sa acopere tot fundul vasului, asa ca nu te stresa daca raman multe spatii libere. Acea aranjare e necesara pentru ca prajitura sa aiba stabilitate si sa poate fi taiata, insa in cazul prajiturii la pahar, nu e obligatorie, pentru ca nu o tai, ci o vei consuma direct din pahar.
Am pus catva piscoturi inmuiate si scurse, apoi am pun un strat de crema cu mascarpone, fructe din compot si am acoperit cu un strat de frisca. Deasupra am mai asezat cateva bucati de piscot, crema si frisca. Apoi, am ornat cu frisca, cacao si ciocolata.
Indiferent de varianta de Tiramisu cu fructe pentru care optezi, prajitura va trebui tinuta la frigider pentru cateva ore sau, cel mai bine, peste noapte. Doar astfel, piscoturile se vor inmuia si vei obtine consistenta dorita.
Uite cum montezi Tiramisu cu fructe la pahar
Pofta buna!
Vezi si reteta VIDEO
Despre prajitura Tiramisu cu fructe
Acest tip de prajitura este o adaptare a clasicei retete de tiramisu cu cafea. Amestecul de fructe va face din prajitura o gustare perfecta pentru a te energiza si pentru a te reincarca de pofta de viata.
Valorile nutritionale ale unei astfel de gustari pot insuma in jur de 300 Kcal. Astfel, cu doar o portie de prajitura tiramisu cu fructe puteti deja conferi organismului vostru circa 15% din necesarul zilnic de calorii.
Prajitura tiramisu cu fructe poate fi realizata cu ajutorul fructelor conservate natural in compot, adica din rezerva proprie si nu neaparat din magazin. La fel ca in reteta de fata, puteti utiliza zeama pentru a inmuia piscoturile.
Pentru un desert rapid de preparat, cu gust delicios si cu o aroma puternic fructata, prajitura tiramisu cu fructe este un adevarat deliciu si o alegere ideala daca vrei sa aloci timp scurt pregatirii unui desert gustos.