Tocanita de cartofi, numita si mancarica de cartofi sau cartofi scazuti e o reteta traditionala, romaneasca, gatita in toate zonele tarii. Faptul ca e usor de gatit, gustoasa si usoara o propulseaza in topul celor mai folosite si cautate retete culinare. Daca nu stii cum sa o pregatesti, gasesti mai jos tot ce trebuie sa stii despre aceasta reteta.
Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala
Oricine a tinut post vreodata cu siguranta a optat pentru tocanita de cartofi, extrem de potrivita in posturi, dar si pentru vegani sau vegetarieni. Face parte dintre acele mancaruri usoare, pe care le poate pregati oricine.
In plus, e si o mancare rapida, pentru ca nu necesita prea mult timp pentru preparare. Asadar, daca vrei retete simple pentru posturi, daca vrei sa gatesti mancare romaneasca, mancare traditionala, dar si sanatoasa, aceasta reteta e perfecta pentru tine.
O alta mancare potrivita pentru zilele de post de si mancara de mazare. Iata reteta de mancare de mazare.
Ingrediente necesare la tocanita de cartofi
Pentru a pregati aceasta reteta in stil vegan, ai nevoie doar de:
- cartofi (minim 6-7 cartofi)
- un ardei mic kapia
- o ceapa mica
- un morcov
- 2-3 linguri pasta de rosii
- ulei pentru calit
- sare
- frunze de patrunjel
Cum pregatim reteta de tocanita de cartofi – varianta de post
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie cubulete. Ceapa se curata de coaja si se spala, apoi de taie cat mai marunt. La fel si morcovul. De asemenea, ardeiul kapia se spala si se taie in cubulete cat mai mici.
Ceapa se caleste pentru cca 30 de secunde in uleiul incins, apoi se adauga morcovul si ardeiul si se mai lasa pe foc 30 de secunde – 1 minut. Focul trebuei sa fie mic si e nevoie sa mai amestecam din cand in cand, ca sa nu se arda. Adaugam apoi sare, cartofii si apa un pic mai multa decat sa ii acopera si lasam la fiert.
In functie de cat de repede fierb cartofi, mancarea va fi gata atunci cand apa scade si ramane un sos mai gros, iar cartofii au fiert. La final, se adauga pasta de rosii si se mai lasa sa dea un clocot. Apoi, se adauga o parte din patrunjelul tocat marunt. Restul se pastreaza pentru a orna mancarea din farfurie.
Despre tocanita de cartofi
Aceasta tocanita e potrivita pentru posturile mai lungi sau pentru zilele de post, pentru ca e usor de pregatit si e satioasa. In plus, e o mancare rapida, care necesita doat cateva ingrediente. E o mancare romaneasca, traditionala, folosita foarte des in zilele de post. O poti consuma alaturi de o salata de vara sau muraturi.
In afara postului, o poti consuma impreuna cu friptura de pui sau porc, dar si vita.
De altfel, iata si o reteta pentru tocanita de vita, care ar putea sa te intereseze – Tocanita de vita cu cartofi la cuptor.
Daca vrei o tocanita de cartofi cu carne, pur si simplu adauga carnea spalata si taiata cubulete inainte de a adauga cartofii si lasa sa fiarba. Cand carnea e pe jumatate fiarta, poti adauga si cartofii. Poti folosi carne de pui sau de porc, dar si vita. Daca optezi pentru carne de vita, ai grija sa alegi manzat sau tineret, adica o carne care fierbe repede.
Daca te grabesti, insa, opteaza pentru pui sau porc.
Tocanita de cartofi cu porc va fi mai grasa, asa ca, daca vrei o mancare mai slaba, alege pui sau curcan.
Pofta buna!
Ce au in comun tocanitele
Daca citesti mai multe retete, vei vedea ca toate au in comun cateva ingrediete si au acelasi mod de preparare. Legumele sa calesc in ulei si apoi se adauga ingredientul principal (in cazul de fata – cartofii), apa, sare si se lasa sa afiarba. La final se adauga pasta de rosii (optional) si frunsele de patrunjel.
In ceea ce priveste legumele din tocanita, cele mai folosite sunt: ceapa, ardeiul rosu, morcovul, insa poti adauga si pastarnac, radacina de patrunjel, usturoi. De asemenea, in loc de patrunjel poti folosi marar, daca il preferi pe acesta.
Ingredientul principal din tocanita poate fi o leguma (cartofi, mazare, ciuperci etc) sau carnea (tocanita de vita, pui, porc).