E una dintre cele mai des intalnite retete dulci, insa nu toata lumea stie cum sa gateasca foile de clatite. Si asta nu pentru ca ar fi prea dificil. Daca si tu vrei sa stii cum obtii un aluat de clatite perfect pentru acest desert, gasesti mai jos informatiile de care ai nevoie.
Cum obtinem un aluat de clatite potrivit
Cheia este sa nu folosim prea multa faina, nici prea putina si sa batem bien aluatul, astfel incat acesta sa nu aiba cocoloase.
Ingrediente pentru aluatul de clatite
Pentru 10 clatite avem nevoie de:
- 500 ml lapte
- un ou
- faina alba
- un varf de cutit de sare
- ulei
Oul se bate ca pentru omleta, se adauga sarea, putin lapte si se amesteca bine. Apoi, se adauga putina faina (cca 2 linguri) si se amesteca pana la omogenizare. Cel mai potrivit e un tel in forma de para, deoarece acesta va ajuta la spargerea cocoloaselor, daca se vor forma.
In continuare, se adauga alternativ lapte si faina si se amesteca energic. Astfel, nu se vor forma cocoloase sau se vor sparge mult mai repede si, la final, vom obtine o compozitie fina.
La final, se adauga si 1-2 linguri de ulei si se amesteca pana la omogenizare.
Aluatul de clatite obtinut nu trebuie sa fie nici prea gros, dar nici prea subtire. Consistenta cea mai buna se obtine asa cum se arata in materialul video de la finalul acestui articol.
Acest tip de aluat e potrivit atat pentru clatitele dulci, cat si pentru cele sarate
Cum prajim clatitele
Pentru prajit avem nevoie de o tigaie care nu lipeste sau e nevoie sa ungem tigaia cu ulei inainte de fiecare clatita noua.
Pentru asta vom pregati o farfurioara cu ulei si un servetel pe care il vom inmuia in ulei si cu care vom unge tigaia.
La inceput, se incinge putin ulei in tigaie. Uleiul trebuie sa ajunga pe toata suprafata interioara a acesteia. Inainte de a pune aluatul pentru prima clatita, uleiul va fi indepartat.
In functie de dimensiuna tigaii, vom alege sa punem atata compozitie de clatite cat sa acopere toata suprafata, dar sa nu sfie intr-un strat prea gros sau prea subtire.
Clatita se prajeste sa foc mic, pe ambele parti. Cand aluatul incepe sa se desprinda de marginea tigaii sau isi schimba culoarea (devine aurie) inseamna ca e timpul sa o intoarcem pe cealalta parte. Cea de a doua parte va avea nevoie de mai putin timp de prajire decat prima.
Cum intoarcem clatitele in tigaie, de pe o parte pe alta
Daca nu ai mai pregatit clatite, probabil ca nu le vei putea intoarce prin aruncare. Insa cu siguranta vei reusi asta la un moment dat, cu exercitiu.
O alternativa este sa folosesti un cutit de masa pentru a desprinde marginile clatitei de tigaie si apoi o spatula plata pentru a o intoarce pe cealalta parte.
Umplerea clatitelor
Daca folosesti ciocolata (tartinabila) e bine ca foile de clatite sa fie fierbinti atunci cand le umpli. Asta deoarece ciocolata se va topi si va fi mai usor de intins.
Nu folosi foarte multa umplutura si evita marginile, ca sa te asiguri ca umplutura nu va curge.
Clatitele pot fi rulate, sau le poti impatura in patru.